23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: ŠPU

Foto: ŠPU

Godišnja izložba Škole primenjenih umetnosti u Narodnom muzeju

Najkvalitetniji radovi učenika

,,Ruke uronjene u hladnu glinu, prah zdrobljenog kamena u vazduhu, zvuk makaza dok paraju tkaninu, miris terpentina. Skalpel seče najbolje kada se spusti blizu kartona. I kada je nožić nov. Prsti su se navikli na žuljeve, a uši na grebanje po staklu, ruke sada same prate kretanje točka, maska i dalje steže nos. Veći otvor blende daje manju dubinsku oštrinu, tada prostor van fokusa dobija fini boke. Još samo par klikova i ovo može na štampu. Od kamena će nastati slika, a od gline truba, od staroga novo, od ničega nešto. Sve je moguće u Školi primenjenih umetnosti” (Marko Gavrilović, profesor, tekst za katalog izložbe)
Učenici Škole primenjenih umetnosti predstavili su svoje radove u okviru Godišnje izložbe u Narodnom muzeju u Šapcu. Na svečanom otvaranju postavke, dodeljene su nagrade najuspešnijim učenicima koji su osvajali nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima i konkursima: za literarno stvaralaštvo – Branislavi Topalović, Tari Petrović, Aleksandru Petroviću i Ivani Ekmeščić; za postignuća u oblasti video-umetnosti – Anđeli Đurić i Urošu Laziću; za grafički dizajn – Leni Gligorić, Veroniki Gajšek, Dimitriju Vasiću i Teodori Kovačević; u oblasti slikarstva – Katarini Marović, Vladislavu Vlahoviću i Nataši Gvozdenac; u oblasti crteža – Jovani Stepanović, Teodori Jovanović i Dejani Šobić; u oblasti fotografije – Kseniji Opanković, Dušanu Stanojloviću i Anamariji Fejzić; u oblasti grafike – Savi Markoviću i Andrijani Petrović; za kaligrafiju – Anđeli Đurić, Tadi Savkić i Danici Kuzmanović. Nosioci diplome Vuk Karadžić su Danica Kuzmanović, Dejana Šobić, Simona Opanković i Kristina Simović. Jovani Stepanović dodeljena je nagrada za sveukupna postignuća u oblasti likovnih umetnosti, a Danici Kuzmanović nagrada za postignuća u oblasti primenjene umetnosti. Učenik generacije u školskoj 2021/22. godini je Anđela Đurić.

„Velika je čast biti đak generacije jer smo izuzetna, znanjem i veštinama bogata generacija. U Školi primenjenih umetnosti sam upoznala neke od najvrednijih ljudi u mom životu. Profesori su bili i učitelji i prijatelji, a drugovi, društvo, učili su me zajedništvu. Škola i svako u njoj su ostavili veliki trag na mene i moje stvaranje i znam da ću im se uvek vraćati.“ (učenica generacije Anđela Đurić)


-Zahvaljujem Narodnom muzeju na podršci umetničkom stvaralaštvu učenika koja traje duže od dve decenije. Uvek smo počastvovani prilikom da izlažemo u lepom prostoru šabačkog muzeja, a s druge strane, kvalitetom radova i zavređujemo ovakve ambijente. Učenici nas uvek iznenade ogromnim kreativnim zanosom, inovativnim rešenjima, snagom izraza, različitošću postupaka i tehnika... Ali kao vertikala koja prožima sve stoji duhovnost na kojoj je naša škola i zasnovana; duhovnost kao proces i stalno putovanje, potraga za smislom i lepotom, a u tome i jeste vrednost naših učenika, profesora i dela koja oni stvaraju- istakla je direktorka Škole Nevenka Đokić.

Foto: ŠPU


„U okviru Godišnje izložbe predstavljaju se najkvalitetniji radovi učenika iz školske godine. Uživala sam selektujući radove za izložbu, a sa druge strane mi je žao što veliki broj radova nije mogao da bude izložen, što govori o značajnoj produkciji, potencijalu i nepresušnom stvaralaštvu naših učenika, posebno ako se ima u vidu činjenica da je iza nas vreme izazova i pandemije, sa svim svojim uticajima i posledicama.“ (profesorka i selektor izložbe Branka Kostadinović)


Godišnja izložba prilika je da talentovani učenici u gradskoj ustanovi kulture prikažu svoje stvaralaštvo. Saradnja između ŠPU i Narodnog muzeja je tradicionalna kada su mladi u pitanju.

-Uvek nam je zadovoljstvo da promovišemo rad Škole primenjenih umetnosti, pa će posetioci imati priliku da uživaju u bogatoj riznici umetničkog stvaralaštva. Koristeći svoju kreativnost, veštinu i znanje učenici su stvorili radove koji zaslužuju da budu predstavljeni javnosti; za njih je ovo značajan iskorak u svet umetnosti i van škole – naglasila je direktorka Narodnog muzeja Mirjana Perić.

Postavka je otvorena do kraja juna u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa