30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROMOCIJA KNjIGE

„Veliki prota“ stigao na Mišar

Proteklog Vidovdana u sali ispred crkve na Mišaru promovisana je knjiga „Veliki prota“, autora šabačkog advokata, magistra prava Slobodana Lala Smiljanića. To je kako u uvodu reče, pozdravljajući prisutne, predsednik Zadužbinarskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ Stevan Simić 21 kulturni događaj koji su organizovali i veoma se dobro uklapa u delatnost Društva koje brine između ostalog o znamenitim ljudima koji su obeležili nastanak i nacionalno buđenje Srba i njihove države.
Ovdašnji sveštenik Nebojša Jeremić, naglasio je da je ovo za njih prva promocija koju organizuju zajedno sa Zadužbinaskim društvom.

O knjizi je opširnije govorio istoričar Dejan Živanović, koji je između ostalog podsetio da najduža ulica u Šapcu nosi ime prote Nikole Smiljanića, ali malo ko zna nešto više o ovom čuvenom junaku.

-Bio je jedna od najznačajnijih ličnosti Srpske pravoslavne crkve u njenoj viševekovnoj istoriji. Uzeo je barjak slobode u svoje ruke u vreme uspostavljanja moderne srpske države početkom 19 veka, zajedno sa plejadom sveštenih lica poput popa Luke Lazarevića i ostalih, rekao je pred velikim brojem prisutnih Dejan Živanović, ističući da je knjiga prema književnom stilu romansirana biografija.
Autor govori o istoriji svoje porodice i životnom putu njenog rodonačelnika prote Nikole Smiljanića.

-Najviše prepreka je bilo prilikom prikupljanja podataka za pisanje ove knjige, jer je oskudna predhodna književna građa izgorela prilikom bombardovanja biblioteke u Beogradu. Mnogi su mi pomogli, posebno Patrijaršija u Beogradu na čelu sa patrijarhom Porfirijem, istakao je autor Slobodan Lale Smiljanić.

Odlomke iz knjige čitali su: glumac Zoran Karajić i mlada članica Zadužbinaskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ Angelina Kovačević.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa