1. septembar 2022.1. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽAN 17. SAJAM ŠLjIVA U OSEČINI

Podgorina je kraljevstvo šljiva

“Šljiva je naše ime i prezime, naš brend i naše blago. Uspeli smo svi da odgajimo, uberemo, osušimo, iscedimo, spakujemo u tegle i flaše i pokažemo da se od poštenog rada može pristojno živeti”, istakao je predsednik opštine Osečina Nikola Tomić. “Bio sam i tada zadovoljan što sam mogao da vidim dobre domaćine i da se uverim da će oni uvek da rade, ne samo u korist svoje porodice, već u najboljem interesu naše jedine i najlepše otadžbine Srbije”, rekao je na otvaranju Sajma šljiva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Srbi šljivu smatraju nacionalnim voćem. Dobra je za džem, slatko, kolače i najvažnije – rakiju. Sredinom 19. Veka zemlju je spasla od bankrotstva. Danas je Srbija po proizvodnju i izvozu šljive druga u svetu, posle Kine.

Podgorina je među vodećim regionima po proizvodnji šljive, a Osečina ume da ceni ovo voće, pa već 17 godina organizuju Festival šljive. Svake godine vredni domaćini i domaćice ovog kraja gostima predstavljaju svoje najbolje proizvode od ovog voća. Mirisala je Osečina proteklog vikenda na pekmeze, slatka, suve šljive, knedle i šljivovicu.

Foto: "Glas Podrinja"


Živojin Pavlović jedan je od izlagača koji je u prethodnim godinama poneo više priznanja za najbolje proizvode.

-Imamo sušenu požegaču, stenlej, sirovu stenlej i požegaču, rakiju, slatko, džem, pekmez... Sve od šljiva. Porodično se bavimo ovim, a šljivu je moja porodica gajila i pre mog rođenja. Pre osam godina sam dobio diplomu za najboljeg proizvođača šljiva, a nagrađivani su i naši pekmez i slatko, kaže Živojin Pavlović iz Sirdije kod Osečine.

Svake godine vredni domaćini i domaćice ovog kraja gostima predstavljaju svoje najbolje proizvode od ovog voća. Mirisala je Osečina proteklog vikenda na pekmeze, slatka, suve šljive, knedle i šljivovicu


“Podgorka” je ime koje je decenijama bilo sinonim za kvalitetne voćne prerađevine. Istim poslom se bave i danas, iako je firma u privatnom vlasništvu.

-Mi smo porodična firma koja se od 2005. godine bavi proizvodnjom alkoholnih pića, pretežno voćnih rakija. Imamo u ponudi i likere i votku. Imamo ambicije da asortiman proširimo i na druge proizvode od šljive. Šljiva je najprepoznatljivija u ovom kraju i kod većine proizvođača rakija se najviše traži i najviše konzumira. To je definitivno brend ovog kraja. Jedan deo voća koji prerađujemo je naš, ali uglavnom sarađujemo sa kooperantima iz našeg kraja kojih ima mnogo. Ove godine je kvalitet na zadovoljavajućem nivou.

Na Sajmu i jedna šabačka firma
Jedina šabačka firma na Sajmu šljiva bila je poljoprivredna apoteka Soil fektori pek.

Foto: "Glas Podrinja"


-Proizvode pakujemo i prilagođavamo građanima koji se bave proizvodnjom na malo, hobistima. To su manja pakovanja kaustične sode, plavog kamena, premaza za krečenje stabala i brojni drugi proizvodi za dvorišta bašte, za sve one kojima ne trebaju džakovi i litre nekog preparata. Posećujemo sve sajmove i višak reklame ne postoji, kaže Milomir Čekić iz Soil faktori peka.


Na Sajmu izlažemo svake godine, bez izuzetka. Sajam je značajan prvenstveno za ovaj kraj, a naravno i nama proizvođačima, ali najvažnija je promocija ovog kraja. Mi, u savremenim uslovima poslovanja, možemo da se reklamiramo putem veb sajta, društvenih mreža. Manifestacija je važna za region i zbog toga treba da traje i poboljšava se iz godine u godinu, navodi nemanja Popović, u ime porodice Popović, vlasnika “Podgorke” iz Osečine.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, podsetio je da je i u dalekoj prošlosti šljiva bila proizvod po kom je ovaj kraj bio poznat.

-Šljiva je naše ime i prezime, naš brend i naše blago. To je danas i naš Sajam koji je izrastao u prestižnu srpsku manifestaciju. O Sajmu šljiva u Osečini govori se u celoj zemlji, a o našem voću u regionu. Zato je Podgorina kraljevstvo šljiva. Naši meštani bili su dobvoljno mudri da nastave ono što je započeo naš predak Tešman Soldatović, jedan od najvećih izvoznika šljiva sa prostora Kneževine Srbije, narodni poslanik, načelnik Rađevskog okruga i načelnik Drinske oblasti. Mi smo umeli da plodove njihovog rada pokažemo svetu na ovom našem Sajmu šljiva. Uspeli smo svi da odgajimo, uberemo, osušimo, iscedimo, spakujemo u tegle i flaše i pokažemo da se od poštenog rada može pristojno živeti, istakao je Nikola Tomić.

Foto: "Glas Podrinja"


Legenda o šest šljiva
-Ima jedna crkva u Srbiji u čijoj porti raste šest šljiva uvijenih u smeru Kosova. Kako je posle pričešća vojska obilazila crkvu, šljive su se uvijale u tom smeru, moleći se zajedno sa srpskim vitezovima za pobedu. Tako kaže legeda. Kaže i da će se tih šest šljiva ispraviti kada se pobednička vojska vrati, ispričao je na otvaranju Sajma predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Sajam šljiva je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je ovu manifestaciju posetio i pre pet godina.

-Bio sam i tada zadovoljan što sam mogao da vidim dobre domaćine i da se uverim da će oni uvek da rade, ne samo u korist svoje porodice, već u najboljem interesu naše jedine i najlepše otadžbine Srbije. Sve što možemo moramo da učinimo da pomognemo i Osečini i Valjevu i Kraljevu i Kragujevcu i Prokuplju i Blacu, opštinama koje imaju najviše šljive u Srbiji. Moramo da vidimo kako dodatno da osnažimo izvoz. Ove godine smo veći izvoz ostvarili u Rusku Federaciju, nego što smo ga ostvarivali u prethodnim godinama kada nije bilo ratnih sukoba. To znači da interesovanje za našu šljivu raste. Nažalost, zbog vremenskih uslova i drugih stvari, desilo se da najkvalitetnije šljive imamo u manjim količinama od one koja ide u industrijsku proizvodnju, rekao je Aleksandar Vučić.

Osečina se gradi i razvija
Sajam je bio prilika i da predsednik opštine i predsednik države govore o onome što je urađeno i što se planira u narednom periodu u Osečini.

Foto: "Glas Podrinja"


-Opština Osečina se gradi i razvija. Do nje se danas stiže modernom saobraćajnicom, a cilj nam je da u budućnosti ti putevi budu još bolji, brži i savremeniji. Sa koje god strane da se priđe našoj varošici mogu se videti mašine i bageri. Cenimo zalaganje države za puteve koji nam znače život. Duže od dve decenije čekali su meštani Gornjeg Crniljeva na put do kompleksa pilotu pukovniku Milenku Pavloviću. Konačno je vraćeno dostojanstvo heroju Podgorine, ali i njegovim komšijama, rođacima, znancima. Ta saobraćajnica je urađena pre tačno pola veka i dotrajala je koliko i strpljenje onih koji njome gaze. Danas je to investicija koja je vratila veru da vredi ostati na svom ognjištu. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Osečina dobija novi bioskop i pozornicu Narodne biblioteke. Za dve godine opredeljeno je više od 50 miliona dinara. Jedna od većih investicija u ovoj godini je izgradnja dela obilaznice oko Osečine vrednosti 46,4 miliona dinara, kao i izgradnja nove kotlarnice. Zajedno sa državom brinemo o zemlji, vodi i vazduhu. Uklanjamo divlje deponije, unapređujemo energetsku efikasnost i dograđujemo sportsku halu, da se naša deca bave sportom i rastu u zdrave ljude. Pored puteva prioritet nam je i fabrika, da zaposlimo nove ljude. Poslednje četiri decenije u Osečinu nije stigla takva investicija, rekao je Nikola Tomić.

Foto: "Glas Podrinja"


-Do Valjeva do jeseni sledeće godine stiže brza saobraćajnica. Nisam ispunio sve što sam rekao. Ne svojom krivicom, nego zato što nisu uradili svoj zadatak oni koji su slušali i klimali glavom dok sam govorio. Sada ću morati lično da vodim računa o putevima. Nije pitanje samo Crniljeva i nije pitanje samo našeg junaka Milenka Pavlovića. Nismo ispunili ono što smo rekli ljudima. Jesmo nekoliko putnih pravaca, ali je to nedovoljno. Osečina od nas traži 74 kilometra da asfaltiramo. Ono što je moguće i što smo uradili proračune to je37 kilometara, ukupno 5,5 miliona evra i to ćemo krenuti odmah dok je dobro vreme i to ću lično da kontrolišem. Čekaju nas prečistači otpadne vode u Osečini i kanalizacija u Peckoj i to će biti u narednih godinu i po dana do dve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Na otvaranju su uručene i nagrade najboljima. Naveći izvoznika suve šljive u Srbije u ovoj godini je “Agranela” iz Valjeva, dok je najveći izvoznik suve šljive iz Osečine “Jovanović voće”.

Foto: "Glas Podrinja"


Sastavni deo Sajma bili su i pečenje i degustacija rakije, dečji program, predavanja za poljoprivrednike, Trg starih zanata, izložba “Zlatne ruke”, takmičenje zdravičara, a u večernjim satima pripređeni su koncerti Ane Bekute i Isaka Šabanovića.

O Sajmu šljiva u Osečini govori se u celoj zemlji, a o našem voću u regionu. Zato je Podgorina kraljevstvo šljiva. Naši meštani bili su dobvoljno mudri da nastave ono što je započeo naš predak Tešman Soldatović


Pored predsednika Vučića, otvaranju Sajma prisustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, sveštenstvo Valjevske eparhije, funkcioneri iz Šapca, Bogatića, Koceljeve.

Sajam je organizovala Turistička orgazacija “Podgorina”, dok je generalni pokrovitelj bila firma “Cane” iz Osečine.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa