Info

6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Dobar red za veći prinos
PLODORED

Dobar red za veći prinos

Plodored je jedna mera, odnosno sistem gajenja biljaka kojom se postiže pre svega veći i stabilniji prinos, izbegavanje bolesti i štetočina, efikasnije suzbijanje korova, setva na vreme sledećeg useva, različita obrada zemljišta
Često sugerišimo, da treba da se u proizvodnji biljaka uvodi plodored. Šta je to u stvari. Plodored je jedna mera, odnosno sistem gajenja biljaka kojom se postiže pre svega veći i stabilniji prinos, izbegavanje bolesti i štetočina, efikasnije suzbijanje korova, setva na vreme sledećeg useva, različita obrada zemljišta.

Plodoredu stvari sadrži tri mere: plodosmenu, poljosmenu i odmor zemljišta.
Plodosmena – je vremenska izmena useva u toku godine. Znači posle žetve jednog seje se drugi usev.
Poljosmena – je prostorna smena useva po poljima. Odnosno, gajenje jednog useva uvek na drugom polju i drugoj površini zemljišta.

Odmor zemljišta – je ustvari tzv.crni ugar, parlog.
Delovanje plodoreda je kompleksno i utiče na promet organske materije, vodno-vazdušni režim zemljišta, na pristupačnost i sadržaj organske materije, strukturu, pojavu biljnih bolesti i štetočina, zakorovljenost. Gajenjem biljaka u monokulturi, tj na istom zemljištu, može doći do nagomilavanja mikroorganizama od kojih su neki patogeni, odnosno do pojave tzv.patogene bolesti, kao što je fuzarioza, kukuruzni plamenac, žitne pijavice, kukuruzna i repina pipa. Ne uvođenjem plodoreda, odnosno u uskim plodoredima u kojima dominiraju neki usevi, dolazi do razvoja korova koji su prilagođeni tom usevu i koji su otporni na određene herbicide. Zato je bitan plodored jer smanjuje prisutnost korova a samim tim i upotrebu pesticida u proizvodnom lancu.



Dobro organizovan plodored smanjuje jednostrano korišćenje hranljivih materija iz zemljišta, pojavu bolesti i štetočina, što pruža mogućnost proizvodnje zdrave hrane.
Pri planiranju plodoreda javljaju se greške koje treba ukloniti ili bar svesti na minimu:
-Neusklađenost setvene strukture za zemljišnim i klimatskim uslovima;
-Velika zastupljenost useva koji troše dosta vode u toku vegetacije (kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja);
-Nedovoljna zastupljenost dobrih preduseva za okopavane (jednogodišnje leguminoze, krmne smeše, strna žita);
-Nedovoljna zastupljenost useva koji popravljaju strukturu zemljišta;
-Odsustvo višegodišnjih leguminoza (lucerka, crvena detelina);
-Nedovoljna zastupljenost useva koji povećavaju sadržaj humusa u zemljištu;
-Gajenje useva koji imaju zajedničke bolesti (suncokret, soja, uljana repica).
-Često vraćanje osetljivih useva na isto polje (suncokret, š.repa).
Po proizvodnom karakteru plodoredi mogu biti: njivski, krmni i posebni.

Kod njivskog plodoreda glavne su tri skupine useva: strna žita, okopavine i leguminoze.Najpovoljniji odnos između ove tri skupine useva po pitanju očuvanja plodnosti zemljišta i kompatibilnosti je po 1/3 strnih žita, okopavina i leguminoza. povesti računa i nastojati da se što više poštuje plodored u gajenju useva.
PSSS Šabac Dipl.inž.Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa