Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Добар ред за већи принос
ПЛОДОРЕД

Добар ред за већи принос

Плодоред је једна мера, односно систем гајења биљака којом се постиже пре свега већи и стабилнији принос, избегавање болести и штеточина, ефикасније сузбијање корова, сетва на време следећег усева, различита обрада земљишта
Често сугеришимо, да треба да се у производњи биљака уводи плодоред. Шта је то у ствари. Плодоред је једна мера, односно систем гајења биљака којом се постиже пре свега већи и стабилнији принос, избегавање болести и штеточина, ефикасније сузбијање корова, сетва на време следећег усева, различита обрада земљишта.

Плодореду ствари садржи три мере: плодосмену, пољосмену и одмор земљишта.
Плодосмена – је временска измена усева у току године. Значи после жетве једног сеје се други усев.
Пољосмена – је просторна смена усева по пољима. Односно, гајење једног усева увек на другом пољу и другој површини земљишта.

Одмор земљишта – је уствари тзв.црни угар, парлог.
Деловање плодореда је комплексно и утиче на промет органске материје, водно-ваздушни режим земљишта, на приступачност и садржај органске материје, структуру, појаву биљних болести и штеточина, закоровљеност. Гајењем биљака у монокултури, тј на истом земљишту, може доћи до нагомилавања микроорганизама од којих су неки патогени, односно до појаве тзв.патогене болести, као што је фузариоза, кукурузни пламенац, житне пијавице, кукурузна и репина пипа. Не увођењем плодореда, односно у уским плодоредима у којима доминирају неки усеви, долази до развоја корова који су прилагођени том усеву и који су отпорни на одређене хербициде. Зато је битан плодоред јер смањује присутност корова а самим тим и употребу пестицида у производном ланцу.



Добро организован плодоред смањује једнострано коришћење хранљивих материја из земљишта, појаву болести и штеточина, што пружа могућност производње здраве хране.
При планирању плодореда јављају се грешке које треба уклонити или бар свести на миниму:
-Неусклађеност сетвене структуре за земљишним и климатским условима;
-Велика заступљеност усева који троше доста воде у току вегетације (кукуруз, шећерна репа, сунцокрет, соја);
-Недовољна заступљеност добрих предусева за окопаване (једногодишње легуминозе, крмне смеше, стрна жита);
-Недовољна заступљеност усева који поправљају структуру земљишта;
-Одсуство вишегодишњих легуминоза (луцерка, црвена детелина);
-Недовољна заступљеност усева који повећавају садржај хумуса у земљишту;
-Гајење усева који имају заједничке болести (сунцокрет, соја, уљана репица).
-Често враћање осетљивих усева на исто поље (сунцокрет, ш.репа).
По производном карактеру плодореди могу бити: њивски, крмни и посебни.

Код њивског плодореда главне су три скупине усева: стрна жита, окопавине и легуминозе.Најповољнији однос између ове три скупине усева по питању очувања плодности земљишта и компатибилности је по 1/3 стрних жита, окопавина и легуминоза. повести рачуна и настојати да се што више поштује плодоред у гајењу усева.
ПССС Шабац Дипл.инж.Светлана Златарић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa