10. novembar 2022.10. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA 18. REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Rebalans zbog 286 miliona dinara većih prihoda

„Budžet grada je najveći u istroriji - 5,9 milijardi. Na investiciona ulaganja odlazi 30 odsto budžeta i jedan smo od retkih gradova koji toliko izdvaja za investicije“ rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. „Danas je bilo reči o 286 miliona dinara više u budžetu. Međutim, ne vidim da se sela dovoljno razvijaju, na vidimo neke značajnije kapitalne investicije“ kaže jedan, od dva predstavnika opozicije u Skupštini, Dragan Stanković
Nešto više od 286 miliona dinara više prihoda u budžetu grada razlog su za drugi rebalans usvojen u četvrtak na 18. sednici Skupštine grada. Odbornici su se izjasnili o još tri tačke dnevnog reda, četvrtom rebalansu programa poslovanja JKP “Stari grad“, odluci o davanju na korišćenje bez naknade nepokretnosti u javnoj svojini grada udruženju “Karitas“ i odluci o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP “Toplana Šabac“.

-Prihodi budžeta grada su povećani za 286 miliona. Budžet grada je najveći u istroriji - 5,9 milijardi. Stabilizovali smo budžet, javne prihode i sada grad posluje bez ikakvih problema. Vraćamo dugove nasleđene iz prethodnog perioda i ne zadužujemo grad, a realizujemo sve predviđeno budžetom. Na investiciona ulaganja odlazi 30 odsto budžeta i jedan smo od retkih gradova koji toliko izdvaja za investicije. Nastavićemo dalje sa zacrtanim projektima. Radimo i po Zakonu, ali pre svega odgovorno i pošteno, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Opozicija ispred sale
Odbornici opozicije održali su konferenciju za medije ispred sale u kojoj se održavaju sednice Skupštine. Na konferenciji su govorili Milutin Stanković, Srđan Mitrašinović i Živojin Vuletić o razlozima zašto ne prisustvuju sednicama.
Milutin Stanković je izrazio mišljenje da su tačke usvojene na sednici pogrešne, a da cenu pogrešnik politika plaaju sugrađani.
-Kao odbornici Skušpštine grada Šapca i lista na kojima smo se kandidovali na već 18 sednica Skupštine nismo i nećemo prisustvovati, ne zato što ne želimo nego zato što za nas izbori i izborni proces još uvek nije gotov. Liste koje su učestvovale na izborima podnele su prigovore Ustanovnom sudu na sam izborni proces i mi na njihovu odluku po našim prigovorima čekamo već dve godine. Smatramo da institucije treba da rade svoj posao, a da zemlja u kojoj živimo ima izgrađen sistem, dok Šabac i Šapčani ne treba da budu taoci pogrešnih politika. Zato apelujemo na institucije da počnu da rade svoj posao i odgovore lista za koje smo uvereni da, ukoliko bi ih razmotrili i na njih u skladu sa zakonom postupili, a ne po partijskom interesu SNS, kako se to do sada čini, da lokalna Skupština ne bi izgledala ovako kako sada izgleda, nego potpuno drugačiji, rekao je Milutin Stanković, odbornik Grupe građana „Prilika“.


Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić pohvalio je konstruktivnu raspravu koja se odvijala tokom sednice.

-Nakon rebalansa i dalje 30 odsto novca iz budžeta ide u kapitalne investicije, što znači da je ovaj budžet razvojni. Mogli smo čuti i raspravu o mnogim temama koje se tiču grada, a nisu bile na dnevnom redu i, kao predsednik Skuštine, kada je nešto od interesa za naše sugrađane dozvolim diskusiju u tom smeru. Skupština jeste mesto gde se vodi dijalog i govori se o aktuelnim temam i to treba tako da bude, rekao je Nemanja Pajić.

Opoziciju su zastupali Dragan Stanković i Dušan Tufegdžić sa liste “Šabac je naš - Nebojša Zelenović“ koji su oformili odborničku grupu “Inicijativa Selo - grad / Buđenje“. Diskutovali su o svim tačkama, iznosili zamerke i davali predloge.

Foto: Glas Podrinja


-Mi smo odlučili da uđemo u Skupštinu. Institucije su postaavljene. Mi o tome ne možemo da odlučujemo, za to postoje sudovi. Želimo da zastupamo interese građana, oni su nas glasali i mi to pokušavamo da radimo na najbolji način. Trudimo se da budemo konstruktivni, da skupštinska zasedanja ne protiču monotono, a pre svega, da građani čuju i drugu stranu, a ne samo ono što priča vlast. Ovde zastupam građane koji su nas glasali, a prvenstveno one sa sela, jer sam ja iz sela. Danas je bilo reči o 286 miliona dinara više u budžetu. Međutim, ne vidim da se sela dovoljno razvijaju, ne vidimo neke značajnije kapitalne investicije. Ovim tempom izgradnje infrastrukture, pre će nestati seljaka i sela nego što će dobiti dovoljno kvalitetne uslove za život, rekao je Stanković.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa