17. novembar 2022.17. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OBOLELI OD MULTIPLE SKLEROZE NE MORAJU VIŠE SVAKOG MESECA U BEOGRAD

Inovativna terapija dostupna u Šapcu

Trenutno u Šapcu ima više od 100 obolelih. Njih dvadesetak se okupilo u Udruženju „MS Šabac“. Predsednica Udruženja Marijana Mandić, kojoj je ova bolest dijagnostifikovana pre 21 godine, ističe da obolelima ovo mnogo znači, jer im odlazak u Beograd predstavlja i fizički napor i materijalni izdatak
Pacijenti oboleli od multiple skleroze koji primaju inovativnu terapiju, ne moraju više po nju da idu u Beograd. Od prošlog meseca ona se može preuzeti u Šapcu, u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“. Terapija za sada stiže za 62 pacijenta, a od sledeće godine će dolaziti i za ostale.

Trenutno u Šapcu ima više od 100 obolelih. Njih dvadesetak se okupilo u Udruženju „MS Šabac“. Predsednica Udruženja Marijana Mandić, kojoj je ova bolest dijagnostifikovana pre 21 godine, ističe da obolelima ovo mnogo znači, jer im odlazak u Beograd predstavlja i fizički napor i materijalni izdatak.

Pacijenti oboleli od multiple skleroze koji primaju inovativnu terapiju, ne moraju više po nju da idu u Beograd. Od prošlog meseca ona se može preuzeti u Šapcu, u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“


-Po terapije u Beograd se ide svakog meseca. Mnogo je komotnije podići je u svom gradu. Nije još sva terapija stigla u Šabac, uvodi se jedna po jedna. Neke će doći posle Nove godine, ali će biti sve u Šapcu. Svi u Udruženju su jako zadovoljni to će terapija moći da se podiže ovde. Sa MS-om može da se živi, ali mora dosta toga da se prilagodi bolesti i mora oboleli da prilagodi okolinu samom sebi. MS- je jako teška bolest i zahteva psihičku snagu, a neophodna je i fizička aktivnosto kako bi se očuvala snaga mišića, navodi Marijana.

Inovativna terapija pacijentima u Srbiji je dostupna oko dve i po godine. Republički fond za zdravstveno osiguranje na pozitivnu listu stavio je lekove druge i treće generacije za multiplu sklerozu.

Foto: Glas Podrinja


-Odobreno je primanje vrlo značajne imuno modulatorne terapije, koja menja tok bolesti, usporava je ili potpuno prekida njen napredak. To su novi lekove za koje mi znamo, ali su nam bili nedostupni. Poslednje dve i po godine Fond je imao razumevanja i veliki broj pacijenata je dobio tu imuno modulatornu terapiju, kaže dr Biljana Živanović načelnik službe neurologije šabačke Opšte bolnice.

Šabac je izabran kao jedan od važnijih gradova da bude deo ove akcije i svi pacijenti iz Mačvanskog okruga će terapiju preuzimati u Šapcu. Dr Živanović navodi da nisu svi centri u Srbiji dobili ovu mogućnost.

-Na nivou Srbije 14 centara je dobilo saglasnost od Fonda da deli terapiju. Prošlog meseca smo to činili prvi put i tokom dva dana 62 pacijenta su dobila terapiju. Ovog i sledećeg meseca će dolaziti pacijenti koji su obučeni da terapiju daju sami sebi, a od Nove godine će dolaziti i pacijenti koje ćemo ovde obučiti za to. Komisija koja odobrava terapiju je na nivou Fakulteta, ali ona će se deliti kod nas, kaže dr Živanović.

Nažalost, pacijenti kod kojih je bolest dosta napredovala i nepokretni su nisu kandidati za ovu terapiju.
M.M.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa