17. novembar 2022.17. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izumi i inovacije Ljubiše Ćirića

Decenije naučnog pregalaštva

„Pronalazači imaju poriv da konstantno stvaraju i ta želja za inovacijama nikada ne nestaje. Bez obzira na godine, okolnosti uvek imamo potrebu da radimo na izumima“, kaže Ljubiša Ćirić
„Pronalazači imaju poriv da konstantno stvaraju i ta želja za inovacijama nikada ne nestaje. Bez obzira na godine, okolnosti uvek imamo potrebu da radimo na izumima“, kaže Ljubiša Ćirić.

Više od pola veka Ljubiša Ćirić posvetio je inovacijama, izumima, kojima kako i sam kaže želi da ostavi trag u vremenu i doprinese rešenju aktuelnih problema sa kojima se pojedinici, ali i svet suočavaju. „Ideja je bogatstvo čoveka, najskuplja roba, početak i kraj svih tehnologija“, tvrdi Ljubiša. A ideja svakako ima na pretek, te su 52 dobile i finalno obličje u vidu patenata. Od platforme za čišćenje minskih polja, mini hidrocentrale za domaćinstvo, komore za prečišćavanje otpadnih voda do sistema za odvodnjavanje, deo su bogatog opusa izuma nastalih tokom godina i decenija predanog rada.

-Pronalazači imaju poriv da konstantno stvaraju i ta želja za inovacijama nikada ne nestaje. Bez obzira na godine, okolnosti uvek imamo potrebu da radimo na izumima. Sva moja istraživanja sam sublimirao u domenu građevinarstva, agrara i ekologije. Želim da doprinesem boljim uslovima života- ističe i napominje da je problem energije sa kojim se svet suočava odavno naslutio, te je značajna deo svojih istraživanja usmerio u tom pravcu.

-Želim da javnost prepozna značaj inovacija i problema sa kojim se suočavamo. Ukoliko bih morao da izdvojim neki od izuma to bi bila mini hidrocentrala od 4kw, revizibilna, jer moramo imati alternativne izvore energije.

Veruje da je svet uprkos dobrim idejama, napretku tehnologije postao mesto gde je ekologija skrajnuta, te da je neophodno da se ozbiljnije naučnici, pronalazači i inovatori uključe u rešavanje postojećih problema.

-Pre 40 godina kreirao sam filter za fabrički dimnjak, ali izum nije implementiran. Završio je u Savi, a naslovi u štampi su glasili: „Pronalazač bacio bogatstvo u vodu“. Planiram da se ponovo posvetim tom radu, jer je aerozagađenje sveprisutna tema. Trudim se da stvaram, jer kao što sam pomenuo, to je konstantan poriv.

Ljubiša Ćirić planira da u svom rodnom mestu Malom Bošnjaku nadomak Vladimiraca stvori eko selo, jer kako kaže, uvek je težio povratku u svoj kraj.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa