24. novembar 2022.24. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U OKVIRU MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI OPŠTINA POTPISALA 43 UGOVORA

Novac obezbeđen za sve zainteresovane građane

Potpisano 43 ugovora sa građanima i izvođačima radova u okviru konkursa energetske efikasnosti za čiju realizaciju su država i lokalna samouprava opredelile šest miliona dinara. Prvobitno je bilo predviđeno da koceljevačka opština i nadležno ministarstvo izdvoje po 2,5 miliona
Prošle nedelje je u sali poreske urave u Koceljevi predsednik opštine potpisao 43 ugovora sa građanima i izvođačima radova u okviru konkursa energetske efikasnosti za čiju realizaciju su država i lokalna samouprava opredelile šest miliona dinara.

Prvobitno je bilo predviđeno da koceljevačka opština i nadležno ministarstvo izdvoje po 2,5 miliona. Međutim, kako bi izašli u susret svim zainteresovanim građanima iz lokalne kase izdvojen je dodatni milion.

–Od ukupnog broja imali smo samo tri prijave koje nisu realizovane. U jednoj je vlasnik odustao od potpisivanja ugovora, dok su u preostala dva slučaja bili u pitanju neispunjeni kriterijumi. Svi ostali ugovori su potpisani, iako nije bilo prvobitno dovoljno novca. Uspeli smo da tu razliku nadomestimo dodatno iz budžeta i potpišemo sve ugovore. Većinu izvođačkih radova će obaviti lokalni preduzetnici, što je dodatni benefit- istakao je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

Građani su u najvećem broju slučajeva bili zainteresovani za zamenu stolarije, a zatim i za grejanje svojih domova, za zamenu kotlova i ugradnju toplotnih pumpi.

-U toku je konkurs za treću meru u okviru energetske efikasnosti koja se odnosi na postavljanje solarnih panela za koju je izdvojeno oko milion dinara, ali ne možemo da imamo preciznu prognozu za sada jer je konkurs relativno skoro otvoren i potrebno je izvesno vreme da vidimo u kojoj meri su građani za ovo zainteresovani- dodao je Ilinčić.

On je, prilikom potpisivanja ugovora sa vlasnicima objekata i preduzetnicima poručio da je opština Koceljeva jedna od retkih, ako ne i jedina, koja je uspela da pozitivno odgovori na sve zahteve te da svi zainteresovani građani, koji ispunjavaju uslove, prođu na konkursu.
–Ovo je velika stvar za nas, kao lokalnu samoupravu, ali i za krajnje korisnike, vlasnike objekata, a ne treba zaboraviti i na dobrobit preduzetnika, izvođača radova. Zaista je u pitanju jedna kvalitetna stvar i poželeo bih da se u buduće viđamo samo lepim povodima kakav je ovaj- rekao je predsednik opštine u obraćanju građanima.

Zadovoljstvo zbog velikog broja pozitivno rešenih zahteva i činjenice da su svi koji su ispunjavali postavljene kriterijume dobili sredstva izrazio je i narodni poslanik Veroljub Matić koji je ocenio da su realizacijom ovog projekta svi na dobitku.

–Prvo će te vi, kao korisnici, imati uštede, a onda će korist biti za sve nas u nizu. Ovo je dobar potez i videćemo kako će se stvari razvijati ubuduće- izjavio je Matić.

Među potpisnicima ugovora našao se i Dane Atić, nastavnik fizičkog u penziji, koji je konkurisao za zamenu stolarije. U početku je, kako kaže, bio pomalo sumnjičav i nije verovao da će do subvencionisanja doći.

–Ovo je veliki uspeh za našu opštinu što je izgurala jedan ovakav projekat, jer u situaciji kada je prisutna borba za energiju, ovo je velika stvar za sve nas. Mislim da treba nastaviti sa ovim merama, jer ima ljudi koji još uvek nisu uradili ono što je potrebno zarad veće energetske efikasnosti svog domaćinstva i potrebna im je pomoć. Velika je stvar da, sa tom uštedom energije i sa tim racionalnim kretanjem, čovek u svom domu bude u nekoj zoni komfora i čim je tako on je i raspoložen, veseo, spreman za rad, bolji...- ocenio je Atić koji će za zamenu stolarije na svojoj kući izvojiti oko 165 hiljada dinara, što je 50 odsto od ukupne sume novca, dok će drugu polovinu sredstava obezbediti lokalna samouprava.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa