1. decembar 2022.1. dec 2022.
Malinina mušica izdanka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije

Ovo je ekonomski značajna štetočina na malini, kako kod nas tako i u celoj Evropi. Malinina mušica izdanka ima 4-5 generacija a razviće jedne generacija varira od 40- 60 dana. Larve se nalaze na izdanku, lutka u zemljištu a imago u zoni reda. Let imaga počinje krajem aprila, odnosno prve nedelje maja. Sledeća generacija se poklapa sa fenofazom početka zrenja maline.

Štetočina izaziva cecidiozno sušenje maline i primarne štete nastaju kao posledica ishrane larvi neposredno ispod epidermisa izdanaka, a sekundarne su posledice gljivičnih infekcija. Malinina mušica pri jakom napadu može da uništi i do 90% roda maline. Bušenjem tunela kroz lastare nanosi direktne štete zasadu, a indirektno prave rane za ulazak gljiva prouzrokovača bolesti. Cecidiozno sušenje nastaje posle ishrane larvi malininine mušice na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Mehanička oštećenja a naročito ona nastala tokom mehanizovane berbe pospešuju razvoj ove štetočine. Na mestu ishrane larve dolazi do promene boje biljke i ona dobija ljubičastu boju. Kada završi razvoj, napušta biljku i spušta se u zemlju na dubinu od 1- 4cm gde se učauri i pretvori u odraslog insekta. Ceo taj proces može da traje oko 50 dana u proseku, sve u zavisnosti od vremenskih uslova.

Mere suzbijanje podrazumevaju pre svega dobro poznavanje biologije štetočine a najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Praćenje pojave prve generacije može se vršiti feromonskim klopkama ili pregledom malinjaka koji se vrši u jesen zasecanjem 30-40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ako se u donjem delu izdanka uoče tamne zone i pruge, to je znak sigurnog prisustva ove štetočine.

Preventivno se treba u zimskom periodu okopati zemlja oko malina, pošto malinina mušica zimu provodi ukopana u zemlji. U slučaju da se nisu primenjivale feromonske klopke ili radili neophodni pregledi, insekticidni tretman se radi kada su izdanci visine 25-30 cm po prvi put, a tretman ponavlja za dve nedelje. Zaštita maline posle berbe odgovarajućim insekticidima je nephodna mera koja značajno utiče na suzbijanje malininine mušice.
Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa