1. decembar 2022.1. dec 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OKRUGLI STO U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Vakcina iskorenjuje bolesti uzrokovane HPV-om

Prosečno u Srbiji godišnje oboli 1.100 žena, a oko 450 žena umre od raka grlića materice. „Mačvanski okrug je primer dobre prakse kako se uspešno sprovodi HPV imunizacija, koja je počela od juna meseca“ navela je dr Katarina Boričić iz instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”
Povodom početka programa HPV imunizacije u Srbiji održan je okrugli sto u Zavodu za javno zdravlje Šabac. Tribini su prisustvovali predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija i lekari.

Cilj kampanje “Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE” je podizanje svesti o ovoj temi, kako bi interesovanje za ovaj vid prevenicije bilo što veće, a informacije što potpunije.

-Udruženje roditelj pokrenulo je javno zdravstvenu kampanju kampanje “Zajedno protiv grlića raka materice - HPV NE” i zbog toga obilazimo gradove u Srbiji kako bismo videli koje su nam još važne i bitne informacije. Cilj kampanje je da približi roditeljima značaj imunizacije i da dobiju odgovore na sva važna pitanja, rekla je Gordana Plemić, predsednica Udruženja „Roditelj“ iz Beograda.



Prosečno u Srbiji godišnje oboli 1.100 žena, a oko 450 žena umre od raka grlića materice. Na petom mestu smo po oboljevanju, a na drugom mestu po umiranju u Evropi.

-Mačvanski okrug je primer dobre prakse kako se uspešno sprovodi HPV imunizacija, koja je počela od juna meseca. Imunizacija je potpuno besplatna za decu starosti od 9 do 19 godina. Do sada je u Mačvanskom okrugu aplikovano 885 doza. Oko 670 dece je primilo prvu dozu HPV vakcine. Mi imamo na raspolaganju devetovalentnu vakcinu, koja je vrlo efikasna i potpuno je bezbedna, a štiti od malignih bolesti koje se dovode u vezu sa HPV virusom. Naše žene i dalje umiru od raka grlića materice, a te bolesti su iskorenjene u najrazvijenijim zemljama Vakcinacija se duže od 30 godina sprovodi u svim najrazvijenijim zemljama sveta. Do sada je dato više od 500 miliona doza ove vakcine , navela je dr Katarina Boričić iz instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Načelnik službe za zaštitu žena Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Branko Mišić, naveo je da je Mačvanski okrug na petom mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice i na devetom po incidenci smrtnosti u Srbiji.

-Većina ljudi nije svesna da su inficirani, a da li će se virus ispoljiti zavisi od načina života, kao i redovnih pregleda i skrininga. Ginekolozi u sardnji sa pedijatrima od 2019. godine rade na edukaciji i prevenciji raka grlića materice, rekao je dr Mišić.

Foto: "Glas Podrinja"


Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, mr. dr Branko Vujković naveo je da se procenjuje da će vakcina spasiti oko 2,5 miliona ljudi.

-Naš posao je da uz pomoć pedijatara roditeljima predočimo sve benefite vakcine kako bismo u budućnosti imali zdravu populaciju, rekao je dr Vujković.

Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naveo je da je edukacija i širenje svesti o značaju prevencije raka grlića materice prioritet države. Istakao je da je to način da se zaštititi najmlađa populacija i smanji smrtnost žena.

-Za 35 odsto je povećan broj obolelih od raka grla, usne duplje, larinksa, a najčešće je uzročnik upravo HP virus, istakao je na konferenciji za novinare u Šapcu. Ova vakcina u Australiji primenjuje više do 15 godina i smrtnost od karcinoma grlića materice je ispod 1 odsto. Mi takve rezultate očekujemo nakon desetogodišnje primene. Vakcina će umanjiti sredstva koja se izdvajaju za lečenje ove teške bolesti, a mi ćemo našu decu zaštititi za ceo život, naveo je prof. dr Ferenc Vicko.

Do sada je u Mačvanskom okrugu aplikovano 885 doza. Oko 670 dece je primilo prvu dozu HPV vakcine. Mi imamo na raspolaganju devetovalentnu vakcinu, koja je vrlo efikasna i potpuno je bezbedna, a štiti od malignih bolesti koje se dovode u vezu sa HPV virusom


Udruženje “Roditelj” je, zajedno sa insitucijama pokrenulo sajt hpvinfo.rs gde roditelji mogu da postavljaju pitanja u vezi HPV i imunizacije, a na pitanja će im odgovoriti eminentni stručnjaci.

Tribini su prisustvovali i prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, dr Snežana Gavrilović, pedijatar Doma zdravlja Šabac, Dražen Milosavljaević, prosvetni savetnik Školske uprave Valjevo, dr Jelena Vikić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa