5. januar 2023.5. jan 2023.
Pomažemo pticama u hladnim danima
Akcija Škole primenjenih umetnosti, sekcije za ekologiju

Pomažemo pticama u hladnim danima

Akcija učenica i profesorke Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Postavljene kuglice sa hranom za ptice u školskom dvorištu. Briga o pticama tokom zime. Škola član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Aktivna ekološka sekcija
„Hladna i snežna zima je teška za ptice. Zato je presudno da tokom zimskih meseci pomognemo pticama, kad god možemo“, ističu iz Škole primenjenih umetnosti povodom nedavno realizovane akcije, postavljanja hrane za ptice u dvorštu obrazovne ustanove.

Aktivnost su organizovale članice ekološke sekcije: Antonija Novaković, Marija Petrović i Sanja Ilić sa profesorkom Marijom Ivanović. One su pravile masne kugle i postavile na drveće u školskom dvorištu kako bi bile dostupne pticama u zimskim danima.

-Ja sam donela i kućicu za ptice koju ćemo postaviti na drvo u dvorištu škole, a ova akcija mi mnogo znači jer volim ptice. I moja porodica voli ptice, ovo leto smo spasli i malu lastavicu - Marija Petrović, učenica prvog razreda.
-I ja sam spasla pticu. U pitanju je bio mlad soko, bila je zima, a ja sam ga našla u njivi, imao je povređenu nogu. Moja porodica i ja smo ga hranili celu zimu, a na proleće se oporavio i odleteo. Rado sam učestvovala u pravljenju masnih kugli za ptice, jer volim ptice i radujem se što ćemo to raditi i narednih godina - Sanja Ilić, učenica prvog razreda.


Marija Ivanović, profesorka biologije i mentor ekološke sekcije pojašnjava da su nekada semenke i zrnevlje ptice uzimale i iz ambara i čardaka, ali danas, kada se takva hrana čuva u zatvorenim silosima, ptice imaju sve manje hrane i treba im pomoći zimskom prihranom. Na ovaj način učenici i profesori brinu o senicama, crvenperkama, vrapcima, zelentarkama, gugutkama, kao i o drugim pticama koje tokom zime ostaju u hladnim predelima.

-Masne kugle za ptice su idealna poslastica za hladne dane i pomažu pticama da prežive zimu. Hrana koju smo mi pripremali sadrži svinjsku mast, orašaste plodove, seme suncokreta, mleveni kukuruz, proso i mešavinu žitarica. Visok sadržaj masnoće u kuglama neophodan je za stvaranje energije koja je pticama zimi potrebna za održavanje telesne temperature. Učenice su uživale u spremanju hrane za ptice, ukrašavanju drveća u školskom dvorištu kuglama, baš kao pravim raznobojnim novogodišnjim ukrasima. Nestrpljivo očekujemo ptice i srećni smo što im možemo pomoći da prežive. Naravno, da ne bismo zagađivali životnu sredinu, kada ptice pojedu hranu, vrećice od plastičnih kugli ćemo ukloniti. Pored vrećica, hranu smo stavljali i na šišarke četinara, oblažući ih i formirajući kugle. Nadamo se da ćemo našom malom akcijom bar malo usrećiti ptice – ističe Marija Ivanović, profesorka biologije i mentor ekološke sekcije.



Direktorka Škole Nevenka Đokić najavila je i druge aktivnosti koje su planirane tokom godine. Namera im je da hranu za ptice postave i na Starom gradu.

-Marija Ivanović sa svojim učenicima, članovima ekološke sekcije, svake godine nas iznenadi nekom lepom akcijom. Ove godine, osim što smo školu učlanili u Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, organizacije koja je ogranak najveće svetske mreže organizacija za zaštitu prirode BirdLife, osmišljena je i realizovana plemenita akcija pravljenja masnih kugli za zimsku prihranu ptica koje nas već u rano proleće obraduju cvrkutom. U narednom periodu, kugle ćemo postavljati i na drveće na Starom gradu, a s obzirom koliko naši učenici vole ptice i prirodu, ovu akciju ćemo zasigurno realizovati svake godine – naglasila je Nevenka Đokić, direktorka škole.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa