5. januar 2023.5. jan 2023.
Radost i obaveza
URUČENE „ZLATNE ZNAČKE“ KULTURNO-PROSVETNE ZAJEDNICE

Radost i obaveza

Među pedeset tri laureata, „Zlatnu značku“ dobili i zaslužni Podrinci
Na samom iskraju protekle godine, na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, tradicionalno su, 47. put svečano dodeljena priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (KPZS) za trajan doprinos kulturi Republike Srbije.

„Zlatnu značku“ dobili su istaknuti profesori, akademici, doktori nauka, novinari, stvaraoci i kulturni aktivisti iz Srbije, regiona i dijaspore.



Među drugima, priznanje od nacionalnog značaja Republike Srbije uručeno je i istaknutim Podrincima: dr Jovanu Janjiću, piscu, pravniku i kulturologu, Zoranu Radovanoviću, profesoru razredne nastave, Draganu Bartuli, likovnom umetniku i scenografu i Draganu S. Filipoviću, književniku i novinaru.

„Zlatnu značku“ dobili su istaknuti profesori, akademici, doktori nauka, novinari, stvaraoci i kulturni aktivisti iz Srbije, regiona i dijaspore


- Kada sam dobio priznanje, osetio sam se isto kao nekada, kada sam kao mlad čovek dobio nagradu za poeziju ‘72 godine i nekoliko jugoslovenskih nagrada za novinarstvo i u pisanom i u elektronskom mediju. Draga mi je Nagrada za emisiju godine Radio Beograda, za najbolji novinski tekst, kao i Nagrada za feljton Balade sa severa Norveške. Prilikom dodele, svaki put bi uz radost dolazilo i osećanje obaveze. Tako je i sada. Počastvovan, u 75-oj godini osećam obavezu da nastavim da radim ono što najbolje umem – da pišem, kaže Filipović, koji je nedavno objavio knjigu Rat u Sloveniji (Izdaja umesto zahvalnosti).

Odluku o laureatima doneo je žiri u sastavu: Živorad Ajdačić (predsednik) i članovi: Božica Velousis, književnica, Miroljub Filipović Filimir, likovni umetnik, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik i Marija Bišof, urednik. Dodeli „Zlatne značke“ prisustvovao je ministar bez portfelja zadužen za oblast dijaspore, Đorđe Milićević.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa