12. januar 2023.12. jan 2023.
Šabačke uzdanice: M. Subotić i B. Lagundžić (foto: KSS N. Radović)

Šabačke uzdanice: M. Subotić i B. Lagundžić (foto: KSS N. Radović)

KAJAK: PREdOLIMPIJSKA GODINA

Snovi o Parizu

Kontinuitet od Londona. U Riju osvojena medalja. Predstavnici na vodi i u stručnom štabu. Lagundžić i Subotić najozbiljniji kandidati. Svetsko prvenstvo prilika za dobijanje kvota
Kajak u Šapcu baštini dugu i uspešnu tradiciju, a jedini je sport koji je Šapcu dao predstavnike na prethodne tri Olimpijske igre. Aleksandar Aleksić je veslao u četvercu na 1.000 metara na Igrama u Londonu. Predvodio ih je Miroslav Aleksić. Četiri godine kasnije su nastupali Dejan Pajić u jednosedu na 1.000 metara, Nebojša Grujić u dvosedu na 200 metara, odnosno Milenko Zorić u dvosedu na 1.000 metara koji je izborio i srebrnu medalju. U stručnom štabu su bili Miroslav Aleksić, trener drugog dvojca na planeti i Uroš Pavlović. Na nadmetanju u Tokiju, Milan Đenadić je bio u stručnom štabu reprezentacije. Do poslednjeg nivoa kvalifikacija stigao je i Mihailo Subotić, ali nije uspeo u poslednjem koraku ka Igrama.

Trener u reprezentaciji: U. Pavlović (foto: KSS N. Radović)


Pavlović i Đenadić su i danas u izboru trenerskog tima selektora, a realne šanse da osim Srbije predstavljaju i Šabac u Parizu 2024. godine imaju Branko Lagundžić i Mihailo Subotić.

Testiranje mlađih
Pariz je previše blizu za mlade kajakaše Zorke, međutim i oni su krajem prethodne godine testirani za mlađe reprezentativne kategorije. U Senti su mogućnosti pokazali: Veljko Dovragović (2003), Luka Manjenčić (2004), Luka Trnavčević (2005 - kanu), Jana Gojković (2005), Katarina Kecman (2006), Jakov Petrović (2006), Đurađ Vukašinović (2006), Steva Radosavljević (2006), Aleksandar Petkovski (2007), Strahinja Pantić (2008), Mateja Vukašinović (2008), Sofija Đenadić (2008) i Andrea Vukašinović (2009). Na njih čekaju: Los Anđeles, Brizbejn...


-Očekujem da Branko i Mihailo ozbiljno konkurišu za posade dvojca i četverca na 500 metara koji su u olimpijskom programu. Tu su im najveće šanse, a svakako će pružiti maksimum da se nametnu i iznenade i u jednosedima na 1.000 metara – ističe trener Uroš Pavlović i dodaje da tek sledi izbor sastava posada.

-Postoji više solucija, mogućnosti i stručni štab će doneti odluku o sastavu višečlanih posada. Jedan čamac mora funkcionisati kao tim, gde su individualne performanse naravno važne, ali je potrebno i uspostaviti saradanju kvaliteta kako bi rezultat bio maksimalan.

Kvartet iz Minhena: Subotić drugi, Lagundžić četvrti (foto: KSS N. Radović)


Svetsko prvenstvo ovog leta najvažnije je takmičenje u godini i prilika za izbijanje kvota, a u narednoj godini će biti organozovane dokvalifikacije. U kajaku takmičari obezbeđuju kvote za nacionalni savez koji bira za njih one u najboljoj formi, odnosno posadi koja izbori kvotu nije garantovan nastup na Igrama ukoliko ne potvrde da su u najboljoj formi.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa