12. januar 2023.12. jan 2023.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Za bezbednost najmlađih

Podeljena dečja auto-sedišta

Deca su u saobraćaju najugroženija kao putnici u automobilima. Ugroženija su nego pešaci i biciklisti zajedno i mnogo više stradaju. Zato je jako bitno da pričamo na ovu temu, a ne samo da podelimo auto-sedišta, jer glavni zadatak auto-sedišta je ako dođe do saobraćajne nezgode da zaštiti ono najvrednije što imamo, a to su životi i zdravlje naše dece
Već treću godinu zaredom Opština Ljubovija obezbedila je dečja auto-sedišta kroz Program bezbednosti saobraćaja. U 2022. godini u opštini Ljubovija rođeno je 101 dete, što je još jedno povećanje broja rođenih u odnosu na 2020. godinu (88 dece) i 2021. godinu (97 dece). Sedišta su u sali bioskopa podelili Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, Vasilije Đukanović, direktor OŠ „Petar Vragolić“, Žarko Tadić, komandir Policijske ispostave Ljubovija i Milica Krstić, članica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.

Pre uručenja sedišta roditeljima dece rođene u prethodnoj godini, saobraćajni inženjer Marijana Jovanović održala je kratko predavanje i obuku pravilnog korišćenja dečjeg auto-sedišta.

„Deca su u saobraćaju najugroženija kao putnici u automobilima. Ugroženija su nego pešaci i biciklisti zajedno i mnogo više stradaju. Zato je jako bitno da pričamo na ovu temu, a ne samo da podelimo auto-sedišta, jer glavni zadatak auto-sedišta je ako dođe do saobraćajne nezgode da zaštiti ono najvrednije što imamo, a to su životi i zdravlje naše dece. Da bi ispunilo tu svoju svrhu ono mora da se koristi na pravilan način. Deca moraju da budu pravilno vezana, sedište mora da bude pravilno i dobro pričvršćeno u automobilu i zato je bitno da ovo danas ispričamo roditeljima, da im pokažemo na konkretnom primeru ovo sedište koje će dobiti na poklon kako da koriste, jer samo tako možemo biti sigurni, čak i ako dođe do saobraćajne nezgode, da će to sedište odraditi svoj posao.

U 2022. godini u opštini Ljubovija rođeno je 101 dete, što je još jedno povećanje broja rođenih u odnosu na 2020. godinu (88 dece) i 2021. godinu (97 dece)


Uvek kažem roditeljima, želim da im nikad ne zatreba ovo auto-sedište, jer to znači da neće doživeti saobraćajnu nezgodu, ali takve situacije se dešavaju, dešavaju se iznenada, dešavaju se i najboljim vozačima i niko ne može da predvidi kada će i da li će mu se desiti. Zato je bitno da ih koristimo uvek, da ih koristimo bez izgovora i da se nadamo da nam nikada neće zatrebati“, poručila je Marijana Jovanović.

Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, izrazio je posebno zadovoljstvo što je prvi put od kako je počela ova akcija podeljeno više od 100 auto-sedišta.

„Nadam se da će se ovaj broj povećavati iz godine u godinu, da ćemo imati sve više i više dece, jer to je najbolji znak da će naša opština nastaviti da se razvija i živi“, izjavio je predsednik Milan Jovanović i zamolio prisutne roditelje da pažljivo saslušaju predavanje kako bi pravilno i sigurno koristili sedišta za svoju decu.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa