15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: OŠ "Majur"

Foto: OŠ "Majur"

Sveti Sava u OŠ “Majur” u Majuru

Najduža priča koju priča srpski narod

Priča o Svetom Savi je najduža priča koju priča srpski narod. Ta priča ne stari, niti se umara, i sve što pričamo, samo su njena poglavlja
27.1.2023. je u OŠ “Majur” u Majuru u prisustvu učenika, roditelja, nastavnika, domaćina Aleksandra Suzića, Miroslava Gligorića i mnogobrojnih zvanica, ispričano jedno poglavlje iz života Svetog Save. Proslava je počela osveštavanjem slavskog kolača od strane jereja Mladena Šobota. Hor, predvođen profesorkom muzičke kulture Marijom Marković, izveo je Himnu Svetom Savi i Mileševku, a zatim se prisutnima obratio direktor škole Živan Makević ističući značaj i veličinu svetitelja čije se ime slavi 27. januara, osvrnuvši se na kult Svetog Save kod našeg naroda koji je veoma razvijen. Direktor škole se zahvalio domaćinima Aleksandru Suziću i Miroslavu Gligoriću, pomenuvši sve domaćine slava od postanka škole, a potom je dodelio nagrade učenicima povodom svetosavskog i božićnog konkursa. Da je lik i delo Svetoga Save neprolazna vrednost srpske kulture, tradicije, istorije, posvećenosti, samostalne Srpske pravoslavne crkve i državnosti uverili smo se gledajući predstavu “Da ne beše, ne bi bilo”, koju su izveli učenici VIII, VII i II razreda. Usledio je splet igara iz Srbije od strane ANI “Hajduk Stanko”, a potom svečani ručak. Koordinator Jasmina Janić, režiseri: Vesna Avdalović, Danijela Marković, scenografija Dušan Jocić, muzika Nenad Bogdanović, hor Marija Marković.

Foto: OŠ "Majur"


Savino (pro)svetiteljstvo biće nam mnogo jasnije ako se okrenemo od njegove biografije ka njegovoj hagiografiji. Tek onda možemo znati i prihvatiti Savinu prosvetu. “Proslavljamo Svetog Savu jer je on postao obitalište Duha Svetoga, kroz čija usta je govorila Premudrost Božija, čije je srce bilo ispunjeno razumom, znanjem večnim i neprolaznim, poznanjem tajni ovoga sveta, poznanjem smisla ljudskog života, znanjem o tome kako treba čovek da živi ovde na zemlji i znanjem o živom i večnom Bogu.” I zato neka nam Sveti Sava svakog dana bude sagovornik. Sa ocem treba da se savetuješ, njega treba da pitaš. Kada ne znamo, treba njega da pitamo. Neka nam Sveti Sava da snage da idemo putem koji je on krenuo, da na tom putu ostanemo i da zajedno činimo ono što je najbitnije, da uznosimo slavu Jednom u Trojici Bogu, Ocu i Sinu i Svetom Duhu, kome je večna slava u sve vekove. Srećan i Bogom blagosloven današnji praznik Svetog Save svima nama.
Jasmina Janić, prof.spec.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa