15. februar 2023.15. feb 2023.
Muzika ne poznaje granice
Melodija povezala Srbiju i Ameriku: od Klivlenda preko Loznice do Šapca

Muzika ne poznaje granice

“Sa svojim članovima hora, ali i sa svojim bivšim učenicima, a sada kolegama i njihovim učenicima, ostvarili smo predivnu saradnju i izbrisali prekookeansku razdaljinu. Projekat smo zato i nazvali Muzika bez granica - Music Without Borders”, kaže Nada Martinović o projektu koji je povezao Srbiju i Ameriku, duhu zajedništva i ljubavi prema muzici koja je spojila generacije
Pesma “Mama” nastala je kao deo zajedničkog projekta članova dečjeg hora “Sveti Sava” iz Klivlenda i učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” Šabac (izdvojenog odeljenja u Mačvanskom Pričinoviću), Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” Šabac, Osnovne škole “Jevrem Obrenović” Šabac i Muzičke škole “Vuk Karadžić” Loznica.

Autorka muzike je Nada Martinović, koordinatorka Snežana Šalai Tibor, dok je tekst za pesmu napisala Vukica Jović. Muzika je spojila više od 50 učesnika, dva kontinenta, tri grada (Klivlend, Šabac i Loznicu). Zajednički poduhvat nedavno je predstavljen u Njujorku, a numera je dostupna na YouTube kanalu „Muzika Bez Granica-Music Without Borders“.

-Sa svojim članovima hora, ali i sa svojim bivšim učenicima, a sada kolegama i njihovim učenicima, ostvarili smo predivnu saradnju i izbrisali prekookeansku razdaljinu. Izbrisali smo sve granice, u pravom teslijanskom duhu. Projekat smo zato i nazvali “Muzika bez granica - Music Without Borders” - kaže Nada Martinović o projektu koji je povezao Srbiju i Ameriku, duhu zajedništva i ljubavi prema muzici koja je spojila generacije.

Pesma „Mama“
Iako je Nada muzička pedagoškinja sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, kako sama kaže, nedavno je započela sa stvaralaštvom u domenu dečje muzike.

-Nedavno sam se otisnula i u stvaralačke vode te sam napisala nekoliko dečjih pesama. Za ovu priliku sam simbolično odabrala pesmu “Mama”, jer mama je-MAMA, a i sve svoje učenike doživljavam kao svoju decu. Interesantno je da sam stihove, koje je napisala Vukica Jović, pronaša na FB stranici učiteljice iz Šapca, Suzane Mijušković. Muziku sam komponovala, a aranžman je uradio doajen dečje pesme, Zoran Bogdanović - Ritche, takođe poreklom iz Šapca. Koordinator projekta je moja koleginica, a bivša učenica Snežana Šalai-Tibor - pojašnjava naša sagovornica i napominje da veliku zahvalnost za učešće i realizaciju duguje koleginicama iz Šapca i Loznice, kao i učenicima.

Učesnici projekta
Klivlend-Dečji hor „Sveti Sava“ (Katarina Gavrić - Solista; Aleksej Lovre; Aleksija Savić; Ana Božić; Ana Jović; Andrijan Savić; Elena Lovre; Elena Ikich; Kristina Tubajić; Lana Mrkajić; Lana Vuković; Lea Pavlović; Lenka Jović; Mila Ikich; Vlado Gavrić; Anastazija Perišić; mentorka- dr Nada Martinović).
Loznica-Muzička škola “Vuk Karadžić” Loznica (Natalija Đurić - Solista; mentor Dragana Đurić, diplomirani profesor opšte muzičke pedagogije)
Šabac- Osnovna škola “Jevrem Obrenović” Šabac (Maša Vasić; Mihajlo Đurković; mentorka Marica Prijović, profesorka muzičke kulture)
MŠ “Mihailo Vukdragović” Šabac (Emilija Kojić; Ilija Babić Teodorović, mentorka Jasmina Atanacković, profesorka solfeđa; Lena Ilić; Jelena Tripunović; mentorka Marina Radinović, profesorka solfeđa; Iris Bionda; Mihajlo Marić.; Veljko Tešić; Lena Janković; mentorka Gordana Jovičić, profesorka solfeđa)
OŠ “Vuk Karadžić” Šabac (Mihail Nikolić, Dušan Savić; Anđela Živković; Jana Jovanić; Dorotea Petrović)
OŠ “Vuk Karadžić” Šabac -IO Mačvanski Pričinović (Marija Berić; Emilia Žikić; Ana Arsenović, Emilija Savić; Dunja Tomić; Teodora Kulezić; Anja Jevremović; Andrea Kulezić; Teodora Radić; Sara Pantelić)
MŠ “Mihailo Vukdragović” Šabac ; Danilo Vodopija; Dane Budimlija; Milica Stanojević; Mihailo Krstić; Anja Vučetić; David Ostojić; Milan Kojić; Stefan Nikolić; Emilija Marić; Lena Ćelić; Lena Lozić; Lidija Jovanović; Aleksandar Lanovenko; Angelina Mašić; Iskra Jovanović; Marko Marković; mentorka Snežana Šalai Tibor, diplomirani profesor opšte muzičke pedagogije).


-Zahvalila bih se koleginicama Jasmini Atanacković i Marini Radinović, profesorkama solfeđa MŠ “Mihailo Vukdragović” u Šapcu, zatim kolegama (bivšim učenicima) Gordani Jovičić, takođe profesorki solfeđa u Muzičkoj skoli, Marici Prijović, profesorki muzike u OŠ “Jevrem Obrenović” Šabac i Dragani Đurić, profesorki MŠ “Vuk Karadžić” iz Loznice. Naravno, veliko hvala svim mojim pevačima, deci koja su rođena „tamo daleko“, a koja sa velikim žarom uče naš jezik i čuvaju tradiciju predaka. Hvala i svim đacima koje nisam upoznala lično, a čija sam lepa lica i još lepše glasove čula u ovom projektu - apostrofira Nada značaj svih učesnika u projektu sa posebnim akcentom na najmlađe solistkinje koje, kako kaže, zavređuju posebnu pažnju.

Svaki učesnik važan
-Želela bih da pohvalim naše dve „male - velike“ solistkinje, Katarinu Gavrić, koju sam otkrila kada je imala samo 2,5 godine i koja je nedavno napunila 10, kao i Nataliju Đurić, ćerku moje bivše učenice Dragane Đurić koja ima samo 6 godina. Posebno za kraj, izdvajam dve osobe bez kojih ovaj projekat ne bi ugledao „svetlost dana“. Moju dragu, predanu i neumornu „Šaju“, Snežanu Šalai Tibor, diplomiranog profesora opšte muzičke pedagogije, koja je ne samo bila mentor deci iz tri škole (OŠ “Vuk Karadžić” Šabac, OŠ “Vuk Karadžić” Šabac (IO Mačvanski Pričinović) i MŠ “Mihailo Vukdragović” Šabac, već je prihvatila posao koordinatorke projekta. Uz nju tu je i cenjeni kolega Nenada Blažević iz Beograda koji bez razmišljanja pristao da uradi audio i video montažu, profesionalno obavio u rekordno kratkom roku.

Projekat predstavljen u Njujorku
Na desetoj jubilarnoj konfereciji “Nikola Tesla” u Njujorku, gde je Nikola Tesla Nada Martinović je pričala o svom radu sa Dečjim horom “Sveti Sava” i tom prilikom projekat je premijerno prikazan javnosti.

-Prezentacija na Teslinoj konferenciji u Njujorku je bila prilika da pozovem kolege, decu, kako iz Srbije tako i iz dijaspore da nam se pridruže na sledećim projektima. Pesme „Krsna slava“ i „Kolo“ su spremne kao i YouTube kanal „Muzika Bez Granica-Music Without Borders“ koji ažurira naša prof. Snežana Šalai-Tibor.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa