11. maj 2023.11. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Male olimpijske igre Sportskog saveza Šapca

Radost i ponos najmlađih sportista

Nastupile sve osnovne škole sa teritorije Grada, uz jednu iz Banje Koviljače. Nadmetanje u četiri kategorije na poligonima spretnosti. Više od 600 učesnika u 51 ekipi iz 13 škola. Projekat „Sport u škole – rasti zdravo“ ponos grada u proteklih 14 godina. Promocija zdravog života i životnih navika
Male olimpijske igre od prvog izdanja osmišljene su, pre svega, kao manifestacija radosti, dečjeg smeha i kao promocija sporta, druženja i zdravog načina života. Novo izdanje u hali “Zorka” organizovano je u senci tragičnih događaja u Srbiji prethodne nedelje. Radost i osmeh mališana našli su put da oboje atmosferu u dvorani. Kao i sve manifestacije i ova čuva sećanje na one kojima je život nasilno prekinut prethodne srede, te je i celokupan događaj počeo minutom ćutanja.

Ove godine gradsko takimičenje postalo je okružno, jer se 12 škola sa teritorije Grada, nadmetanju priključila i Osnovna škola “Vera Blagojević” iz Banje Koviljače. Ukupno 13 škola predstavilo se sa više od 600 malih sportista i pedeset ekipa učenica i učenika prvog, drugog i trećeg razreda.

Foto: "Glas Podrinja"


Ponosni smo na ovakvo takmičenje kao što su Male olimpijske igre, ali i na projekat “Rasti zdravo - sport u škole” koji se realizuje već 14 godina


-Organozovani su poligoni spretnosti, svaki razred ima svoj poligon sa različitim zadacima koji objedinjuju drugačije veštine. Prvi i drugi razred čine mešovite ekipe devojčica i dečaka, dok su u trećem posebno muška i posebno ženska ekipa. U zbiru biće četiri pobednika koji takmičenje nastavljaju na međuokružnom nivou - predočio je Slobodan Mijailović, koordinator za školski sport pri Sportskom savezu Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


Sportski savez je tehnički organizator, a razvoj i unapređenje školskog sporta predstavljaju prioritet ove organizacije.

Nikolajevci na vrhu
Apsolutnu pobedu na Malim olimpijskim igrama odnela je ekipe OŠ „Nikolaj Velimirović“. Kombinovani timovi prvog i dtugog razreda, odnosno obe selekcije trećih razreda predstavljaće Šabac na međuregionalnim Malim olimpijskim igrama u hali „Zorka“. Kod prvih i drugih razreda drugo mesto pripalo je OŠ „Janko Veselinović“, treće OŠ „Jevrem Obrenović“. Jankovci su vicešampioni trećih razreda, a OŠ „Laza Lazarević“ je na pozicji tri.


-Ponosni smo na ovakvo takmičenje kao što su Male olimpijske igre, ali i na projekat “Rasti zdravo - sport u škole” koji se realizuje već 14 godina. Vrhunskog sporta nema bez organizovanog i kvalitetnog školskog sporta. Sportski savez angažuje veliki broj profesora fizičke kulture i iz godine u godinu težimo da održimo i unapredimo Projekat. Činjenica da je mnogo dece uključeno u sport govori da je trud opravdan - naglasio je Milan Đenadić, predsednik Sportskog saveza Šapca i dodaje da je u periodu kada je on bo osnovac nedostajalo sličnih manifestacija kao potpora treningu mališana.

Milan Đenadić, predsednik Sportskog saveza Šapca, Foto: "Glas Podrinja"


-Ranije je više teret bio na pojedincima i pojedinim ustanovama, nadmetali smo se kroz mine turnire. Danas je to na daleko višem nivou i mnogo najmlađih je integrisano u sport i kroz klubove i kroz rad u školi što je benefit za njihovo zdravlje, radost, a potom i šabački sport.

Foto: "Glas Podrinja"


Sport je zdrav život, fizička aktivnost, kao i početak puta ka najvećim rezultatima. Grad Šabac je bio i uvek će biti potpora u manifestacijama poput Malih olimpijskih igara ističe gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, Foto: "Glas Podrinja"


-Videli ste sreću i zadovoljstvo kod najmlađih, ponos što predstavljaju svoje škole. Zadatak nas odraslih je da učinimo sve kako bi se život vratio u normalu i da deca odrastaju u zdravom i bezbednom okruženju. Smatramo da je ovakvo takmičenje jedan od načina u tom smeru. Najvažnije je da deca imaju zdrav pristup životu, da sport posmatraju na taj način, a onda i započnu put ka svetskim i evropskim postignućima kavih je Šabac u istoriji imao - rekao je gradonačelnik Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


Šabac će biti domaćin i međuokružnog takmičenja Malih olimpijskih igara gde će Grad i Okrug predstavljati četiri pobednika, a poslednja faza su republičke Igre. Sportski savez Šapca je tehnički organizator, a Grad Šabac pokrovitelj događaja.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa