22. jun 2023.22. jun 2023.
Vajari u fokusu
17. saziv Likovne kolonije Mišar

Vajari u fokusu

Likovna kolonija Mišar realizuje se u saradnji Kulturnog centra Šabac i Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak”, pod pokroviteljstvom grada Šapca. Učesnici su vajari Aleksandar Večerinović i Milutin Ranković
U bašti Kulturnog centra na konferenciji za medije najavljen je početak 17. saziva likovne kolonije Mišar, na kojoj su dva vajara predstavila svoje buduće radove.

Likovna kolonija Mišar realizuje se u saradnji Kulturnog centra Šabac i Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak”, a pod pokroviteljstvom grada Šapca.

Učesnik 17. saziva je profesor Aleksandar Večerinović, vajar koji će se prvi put predstaviti šabačkoj publici.

- U pitanju je deo mog istraživanja sa osnovnih, a potom i master studija, memorijalno obeležje u vezi sa Šapcem i njegovim humorom. Šabačka čivija je apstraktna geometrizovana forma koja se u jednom trenutku lomi, zaustavlja, a onda nastavlja svoj tok. Naš šaljivi duh nas je održao sve ove decenije, istakao je prof. Večerinović.

Takođe, vajar Milutin Ranković, direktor Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu, uradiće skulpturu Krstivoja Ilića, nešeg zavičajnog pesnika. Na taj način grad će se odužiti svom pesniku.

- Više od deceniju sarađujem sa Likovnom kolonijom Mišar. Krstivoje Ilić bio je elegičar i narodni umetnik. U mom rukopisu biće to nova stara priča o čoveku koji je dao veliki doprinos ukupnoj srpskoj kulturi, istakao je Ranković.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa