29. jun 2023.29. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

AUTOMATSKA MERNA STANICA ZA MERENjE KVALITETA VAZDUHA

Izveštavanje u realnom vremenu

Automatska merna stanica za merenje kvaliteta vazduha u Šapcu postavljena je pored Vatrogasnog doma, u ulici Pop Lukinoj. Radi se o najmodernijoj stanici u Srbiji. Poluautomtska merna stanica za merenje PM čestica postavljena je na Čaviću, a novi sempleri u Benskoj Bari.

Zavod za javno zdravlje Šabac, kao referentna ustanova, izveštavaće i dalje o kvalitetu vazduha u gradu, ali sada u realnom vremenu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković zahvali se gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću na podršci u realizaciji projekta, kao i Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova na brzom odobrenju zahteva da postave mernu stanicu pored njihovog objekta.

Foto: "Glas Podrinja"


-Projekat unapređenja monitoringa kvaliteta vazduha, koji je ZZJZ izradio 2021. godine je podrazumevao, pored automatske merne stanice i realizaciju nekih novih mernih mesta, kao što je Čavić i Benska Bara. Ovo će omogućiti našim stručnjacima da bolje lokalizuju izvore zagađenja i da u skladu sa tim grad može da preduzima dalje korake u poboljšanju energetske efikasnosti, ozelenjavanja, ali i isključenja fosilnih goriva u onim delovima grada gde je to zagađenje domanantno. Najvažniji iskorak je u brzini izveštavanja. Do sada su naše laboratorije mogle na nedeljnom nivou da izveste o kvalitetu vazduha, dok ćemo sada moći da damo zdravstvene preporuke odmah. Naši stručnjaci su i prethodnih 40 godina odlično i odgovorno obavljali svoj posao, ali cilj je bio ubrzati proces, proširiti parametre i broj mernih mesta. Svi građani će, bez obzira na nivo pismenosti, moći da putem aplikacije Šabac eko jasno dobiju preporuke šta smeju da rade, naveo je dr Vujković.

Traži se idejno rešenje za Šabac eko
Dr Branko Vujković je pozvao sve građane da se jave na konkurs koji će tokom sledeće nedelje biti raspisan. Traži se idejno rešenje portala Šabac eko. Očekuje se da portal i aplikacija u punom kapacitetu građanima budu dostupni od 1. avgusta, kada će početi izveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

Gradonačelnik Pajić je istakao da je ovo veliki dan za Šabac. Naveo je da je automatska merna stanica postavljena baš na tom mestu zbog blizine Industrijske zone, kako bi se videlo kakav vazduh ide prema gradu.

-Automatska merna stanica je nešto što smo obećali našim sugrađanima da ćemo u najkraćem roku postaviti i da ćemo, preko evropskih parametara, izveštavati sugrađane o kvalitetu vazduha u Šapcu. Do sada smo imali poluautomatske meren stanice gde smo, sa zakašnjenjem, dobijali informacije o zagađenju vazduha u gradu. Automarska stanica meri širok spektar svih zagađenja koja se mere u Evropi i kod nas i građani ne treba da brinu o tome da li će nešto biti izostavljeno. Sada ćemo u realnom vremenu to moći da pratimo. Znaćemo kakav nam je kvalitet vazduha i preduzimaćemo mere na unapređenju uslova života u gradu, radićemo na ekološkoj svesti i ekološkim uslovima da grad Šabac bude što bolje mesto za život. Kada budemo znali da li imamo prekoračenja i u kom obimu, na osnovu toga ćemo raditi na smanjenju rizika da to toga i ubuduće dođe, rekao je gradonačelnik Pajić.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa