6. jul 2023.6. jul 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U Trening centru Šabac

Memorandum o saradnji Šapca i Sombora u okviru projekta „Age+“

Cilj je podrška starijim osobama kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnja zajednica prilagođenih potrebama rastuće populacije starijih od 65 godina i jačanje kapaciteta u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i nege
Gradovi Šabac i Sombor partneri su na regionalnim projektu , „Age+“, koji ima za cilj podršku starijim osobama kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnju zajednica koje su prilagođene potrebama rastuće populacije starijih od 65 godina i jačanju kapaciteta u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i nege. Potpisivanju memoranduma o saradnji i sastanku u Trening centru Šabac u petak prisustvovali su gradonačelnici Šapca i Sombora, dr Aleksandar Pajić i Antonio Ratković, kao i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Unapređenje položaja najstarijih sugrađana
Nosilac projekta je austrijska organizacija Volkshilfe Solidarität, a lokalni partneri u Srbiji su Tara International Consulting iz Novog Sada i Novosadski humanitarni centar. Realizuje se uz donatorsku podršku Austrijske razvojne agencije i Volkshilfe Solidarität.

-Grad Šabac je u poslednje dve i po godine učinio znatne pomake u poboljšanju socijalnog statusa starijih, gde naročito treba istaći da smo obezbedili besplatan javni prevoz na teritoriji grada Šapca za sve sugrađane starije od 65 godina. Projektom „Age+“ podstaći ćemo veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka, povećanje kapaciteta pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete, povećanje ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju, veću vidljivost starijih u društvu, povećanje svesti o njihovim potrebama i smanjenje diskriminacije po osnovu starosti. Zajedno sa kolegama iz Sombora aktivno ćemo raditi za dobrobit naših najstarijih sugrađana i verujemo dodatno unaprediti njihov položaj- rekao je gradnačelnik Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Ratković je naveo da mu je velika čast što je u Šapcu i što će zajedno sa gradonačelnikom imati priliku da obiđe i Trening centar.

-Na inicijalnom sastanku smo već dosta toga naučili. Drago mi je što će Sombor moći da sve ove mere unapredi uz pomoć Grada Šapca. U našem gradu je veoma stara populacija, 23 posto čine stanovnici stariji od 65 godina i siguran sam da će ovaj projekat doprineti boljem položaju naših najstarijih sugrađana. Grad Sombor je u proteklom periodu imao dosta mera usmerenih ka našim najstarijim sugrađanima i ovaj projekat sve te mere može da unapredi i poboljša. Uz sve ove mere koje imamo, želimo da unapredimo i sprovedemo još mnogo novih mera upravo usmerenih ka našim najstarijim sugrđanima. Drago mi je da će se naši najstariji direktno uključiti u odluke pri donošenju budžeta, izradićemo lokalni akcioni plan za najstarije, jer njihova vidljivost treba i mora da bude na višem nivou- podvukao je Ratković.

„Age+“, koji ima za cilj podršku starijim osobama kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnju zajednica koje su prilagođene potrebama rastuće populacije starijih od 65 godina


Da se čuje glas starije populacije
Direktor Tara International Consulting- a Hugo Van Veghel izrazio je zadovoljstvo što se višegodišnja saradnja sa Gradom Šapcom na projektima zapošljavanja nastavlja.

-U ovom okvirnom programu radimo, ne samo sa gradom Šapcem, već i sa gradom Somborom, čiji su predstavnici takođe prisutni danas. Svi znamo da se procenat starih u populaciji povećava svake godine i to više nije zanemarljiv broj. Stariji su značajan deo populacije i zbog toga je jako bitno da budu uključeni u razvoj i sva dešavanja u društvu i zajednici. U okviru ovog projekta pokrećemo savete ili veća starijih ljudi, kako bi oni imali svoj glas u donošenju odluka i kako bi se same zajednice vremenom približile nečemu što zovemo zajednice prilagođene starijima, koje pružaju podršku starijima, a što je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije- pojasnio je Hugo Van Veghel.

Koordinatorka programa u Novosadskom humanitarnom centru Danijela Korać Mandić dodala je da je ta organizacija jedan od tri lokalna partnera, s tim što su njihovo područje delovanja grad Novi Sad i opština Surdulica i ova dva mesta, zajedno sa Somborom i Šapcem, čine ciljna područja za realizaciju projekta.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa