6. jul 2023.6. jul 2023.
Pojava grinja u usevima soje
Reč stručnjaka

Pojava grinja u usevima soje

Preporučuje se proizvođačima da što pre pregledaju parcele pod sojom. Prvo pregledati ivične delove parcele, a zatim i središnji deo. Pravovremenim pregledom parcela i hemijskim suzbijanjem, mogu se značajno umanjiti štete
Na pojedinim usevima soje u Mačvi primećena je pojava fitofagnih grinja ili pregljeva. Ovoj grupi štetočina odgovaraju vladajući vremenski uslovi, pre svega visoke temperature i niža relativna vlažnost vazduha. Ukoliko ovakvi vremenski uslovi duže potraju, može se očekivati masovnija pojava grinja na soji, što može uzrokovati značajne štete, a prinosi mogu biti umanjeni za oko 30%. Prvo naseljavanje i kolonije štetočina uočavaju se u ivičnom pojasu parcela.

Prvo naseljavanje i kolonije štetočina uočavaju se u ivičnom pojasu parcela. Najčešće se nalaze na naličju listova, gde se hrane sisanjem biljnih sokova. Na licu lišća se u početku pojavljuj nepravilne, razbacane srebrnastobele pege. Jako napadnuto lišće menja boju, postepeno žuti i suši se. Jače napadnute biljke zaostaju u porastu, imaju manji broj mahuna, sitnija zrna i brže sazrevaju. Po pravilu, napad grinja uvek počinje sa ivičnih delova parcela.

Za suzbijanje grinja mogu se koristit sledeći akaricidi: Vertimec, Sanmite 20-wp,Ortus 5 SC, i drugi.. Kod prskanja treba koristiti veći radni pritisak prskalice i najmanje 500 l vode po hektaru


Preporučuje se proizvođačima da što pre pregledaju parcele pod sojom. Prvo pregledati ivične delove parcele, a zatim i središnji deo. Pravovremenim pregledom parcela i hemijskim suzbijanjem, mogu se značajno umanjiti štete. U koliko se utvrdi prisustvo grinja, preporučuje se hemijsko suzbijanje. U slučaju da nije utvrđeno prisustvo grinja na soji, potrebno je u kraćim vremenskim intervalima (svakih nekoliko dana) obavljati pregled useva, sve dok traje suvo i toplo vreme. Preventivno suzbijanje grinja neće dati nikakav efekat.

Za suzbijanje grinja mogu se koristit sledeći akaricidi: Vertimec, Sanmite 20-wp,Ortus 5 SC, i drugi.. Kod prskanja treba koristiti veći radni pritisak prskalice i najmanje 500 l vode po hektaru. Ako se na vreme utvrdi prisustvo grinja, dovoljno je samo jednim krilom prskalice tretirati ivične pojaseve parcela. Zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića štetočine, prskanje posle 8 – 10 dana treba ponoviti, po mogućnosti sa drugim akaricidom.
Dipl.ing. zaštite bilja Sanja Popović PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa