Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Појава гриња у усевима соје
Реч стручњака

Појава гриња у усевима соје

Препоручује се произвођачима да што пре прегледају парцеле под сојом. Прво прегледати ивичне делове парцеле, а затим и средишњи део. Правовременим прегледом парцела и хемијским сузбијањем, могу се значајно умањити штете
На појединим усевима соје у Мачви примећена је појава фитофагних гриња или прегљева. Овој групи штеточина одговарају владајући временски услови, пре свега високе температуре и нижа релативна влажност ваздуха. Уколико овакви временски услови дуже потрају, може се очекивати масовнија појава гриња на соји, што може узроковати значајне штете, а приноси могу бити умањени за око 30%. Прво насељавање и колоније штеточина уочавају се у ивичном појасу парцела.

Прво насељавање и колоније штеточина уочавају се у ивичном појасу парцела. Најчешће се налазе на наличју листова, где се хране сисањем биљних сокова. На лицу лишћа се у почетку појављуј неправилне, разбацане сребрнастобеле пеге. Јако нападнуто лишће мења боју, постепено жути и суши се. Јаче нападнуте биљке заостају у порасту, имају мањи број махуна, ситнија зрна и брже сазревају. По правилу, напад гриња увек почиње са ивичних делова парцела.

За сузбијање гриња могу се користит следећи акарициди: Вертимец, Санмите 20-wп,Ортус 5 СЦ, и други.. Код прскања треба користити већи радни притисак прскалице и најмање 500 л воде по хектару


Препоручује се произвођачима да што пре прегледају парцеле под сојом. Прво прегледати ивичне делове парцеле, а затим и средишњи део. Правовременим прегледом парцела и хемијским сузбијањем, могу се значајно умањити штете. У колико се утврди присуство гриња, препоручује се хемијско сузбијање. У случају да није утврђено присуство гриња на соји, потребно је у краћим временским интервалима (сваких неколико дана) обављати преглед усева, све док траје суво и топло време. Превентивно сузбијање гриња неће дати никакав ефекат.

За сузбијање гриња могу се користит следећи акарициди: Вертимец, Санмите 20-wп,Ортус 5 СЦ, и други.. Код прскања треба користити већи радни притисак прскалице и најмање 500 л воде по хектару. Ако се на време утврди присуство гриња, довољно је само једним крилом прскалице третирати ивичне појасеве парцела. Због истовременог присуства свих стадијума развића штеточине, прскање после 8 – 10 дана треба поновити, по могућности са другим акарицидом.
Дипл.инг. заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa