Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
ПСД „Цер“

ПСД „Цер“

ПСД „Цер“

Лепоте Велебита оком планинара ПСД „Цер“

„Са путовања у Републику Хрватску и две незаборавне планинарске стазе као најпунији доживљај остаје ипак време проведено са нашим пријатељима – члановима ХПД „Тиквице“. Није само љубав према планинама и природи спојила наша два друштва и наше чланове, већ првенствено љубав према људима и дружењу. Свакога тренутка смо се осећали добродошлим, па смо истински срећни због овог познанства “
На позив хрватског планинарског друштва „Тиквице“ чланови ПСД „Цер“ прикључили су се акцији обиласка планине Велебит. Иако по висини тек четврта у Републици Хрватској , планина Велебит са 145 км дужине уједно је и најбогатија биљним и живоињским врстама, те не чуди што је од стране УНЕСКО-а проглашена резерватом биосфере.

Путовање ка Велебиту чланови ПСД „Цер“ започели су посетом острву Паг на ком смо прошли незаборавном стазом Life on Mars. Према речима наших домаћина ово је једна од најлепших траил стаза у Хрватској. 16 км стазе водило нас је кроз специфичан крајолик који са правом носи име планете Марс. Са једне стране ова стаза води кроз необичне скупине стена, а топао дан је допринео пуном утиску сушног предела, јер на стази нема извора питке воде. Са друге стране ова стаза гледа на неке од најлепших плажа овог острва, па у готово сваком тренутку уживате у споју сва потпуно различита крајолика.

На крају стазе чекала нас је Виа Феррата која прелази преко стене и повезује увалу Слану и рт Сушац. Дугачка тек 100м на први поглед нам се није учинила превише захтевном, али тек када смо кренули, схватили смо колико снаге у рукама захтева. Распоред стена је такав да се све време држите рукама за сајлу, а сама Феррата захтева и вештину у преласку. Наше искуство препручује да је свакако пробате, јер вас на крају чека или наставак камените стазе или могућност купања у предивном Јадрану.

ПСД „Цер“


Први дан путовања у Хрватску завршили смо заслуженим освежењем у Јадрану и дружењем у Планинарском дому „Мирослав Хиртз“ у Јабланцу. Дом је смештен на тек 26 метара надморске висина, али на предивој стени која пружа незабораван поглед на море.

Други дан нашег путовања био је резервисан за планину Велебит која заиста има несвакидашњи положај између Јадранског мора и копненог дела Хрватске. Зелена и каменита у исто време са бројним опцијама стаза за планинаре оставила нас је без даха. Највећи број чланова ПСД „Цер“ шетао је Премужићевом стазом која нас је водила шумским путевима, зеленим обрнонцима, али и каменитим пределима. Стазу је могуће прећи у неколико етапа, па смо слободни да препоручимо и преноћиште у Планинарском дому „Алан“ за оне који би Велебит желели да упознају потпуно.

Смелији међу нама прошли су стазу Пут Малог Принца која се сврстава у захтевније планинарске стазе. Поред изузетне физичке кондиције захтева и вештину пењања, као и озбиљније планинарско искуство. Делови стазе су осигурани клиновима и сајлама на опаснијим местима, а уживање дуго 3 до 4 сата ствара незаборавно искуство.

Осврт на дружење са нашим пријатељима и планинарима из Хрватске не можемо заокружити без спомињања увале Завратница, која нас је оставила без даха толико да о њом можемо рећи само да је морате посетити и доживети на себи својствен начин.

Са путовања у Републику Хрватску и две незаборавне планинарске стазе као најпунији доживљај остаје ипак време проведено са нашим пријатељима – члановима ХПД „Тиквице“. Није само љубав према планинама и природи спојила наша два друштва и наше чланове, већ првенствено љубав према људима и дружењу. Свакога тренутка смо се осећали добродошлим, па смо истински срећни због овог познанства.

Наше пријатеље чекамо већ 19. августа на нашем Церу са жељом да се одужимо на гостопримству и похвалимо стазама наше планине.
ПСД „Цер“

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa