6. jul 2023.6. jul 2023.
PSD „Cer“

PSD „Cer“

PSD „Cer“

Lepote Velebita okom planinara PSD „Cer“

„Sa putovanja u Republiku Hrvatsku i dve nezaboravne planinarske staze kao najpuniji doživljaj ostaje ipak vreme provedeno sa našim prijateljima – članovima HPD „Tikvice“. Nije samo ljubav prema planinama i prirodi spojila naša dva društva i naše članove, već prvenstveno ljubav prema ljudima i druženju. Svakoga trenutka smo se osećali dobrodošlim, pa smo istinski srećni zbog ovog poznanstva “
Na poziv hrvatskog planinarskog društva „Tikvice“ članovi PSD „Cer“ priključili su se akciji obilaska planine Velebit. Iako po visini tek četvrta u Republici Hrvatskoj , planina Velebit sa 145 km dužine ujedno je i najbogatija biljnim i živoinjskim vrstama, te ne čudi što je od strane UNESKO-a proglašena rezervatom biosfere.

Putovanje ka Velebitu članovi PSD „Cer“ započeli su posetom ostrvu Pag na kom smo prošli nezaboravnom stazom Life on Mars. Prema rečima naših domaćina ovo je jedna od najlepših trail staza u Hrvatskoj. 16 km staze vodilo nas je kroz specifičan krajolik koji sa pravom nosi ime planete Mars. Sa jedne strane ova staza vodi kroz neobične skupine stena, a topao dan je doprineo punom utisku sušnog predela, jer na stazi nema izvora pitke vode. Sa druge strane ova staza gleda na neke od najlepših plaža ovog ostrva, pa u gotovo svakom trenutku uživate u spoju sva potpuno različita krajolika.

Na kraju staze čekala nas je Via Ferrata koja prelazi preko stene i povezuje uvalu Slanu i rt Sušac. Dugačka tek 100m na prvi pogled nam se nije učinila previše zahtevnom, ali tek kada smo krenuli, shvatili smo koliko snage u rukama zahteva. Raspored stena je takav da se sve vreme držite rukama za sajlu, a sama Ferrata zahteva i veštinu u prelasku. Naše iskustvo prepručuje da je svakako probate, jer vas na kraju čeka ili nastavak kamenite staze ili mogućnost kupanja u predivnom Jadranu.

PSD „Cer“


Prvi dan putovanja u Hrvatsku završili smo zasluženim osveženjem u Jadranu i druženjem u Planinarskom domu „Miroslav Hirtz“ u Jablancu. Dom je smešten na tek 26 metara nadmorske visina, ali na predivoj steni koja pruža nezaboravan pogled na more.

Drugi dan našeg putovanja bio je rezervisan za planinu Velebit koja zaista ima nesvakidašnji položaj između Jadranskog mora i kopnenog dela Hrvatske. Zelena i kamenita u isto vreme sa brojnim opcijama staza za planinare ostavila nas je bez daha. Najveći broj članova PSD „Cer“ šetao je Premužićevom stazom koja nas je vodila šumskim putevima, zelenim obrnoncima, ali i kamenitim predelima. Stazu je moguće preći u nekoliko etapa, pa smo slobodni da preporučimo i prenoćište u Planinarskom domu „Alan“ za one koji bi Velebit želeli da upoznaju potpuno.

Smeliji među nama prošli su stazu Put Malog Princa koja se svrstava u zahtevnije planinarske staze. Pored izuzetne fizičke kondicije zahteva i veštinu penjanja, kao i ozbiljnije planinarsko iskustvo. Delovi staze su osigurani klinovima i sajlama na opasnijim mestima, a uživanje dugo 3 do 4 sata stvara nezaboravno iskustvo.

Osvrt na druženje sa našim prijateljima i planinarima iz Hrvatske ne možemo zaokružiti bez spominjanja uvale Zavratnica, koja nas je ostavila bez daha toliko da o njom možemo reći samo da je morate posetiti i doživeti na sebi svojstven način.

Sa putovanja u Republiku Hrvatsku i dve nezaboravne planinarske staze kao najpuniji doživljaj ostaje ipak vreme provedeno sa našim prijateljima – članovima HPD „Tikvice“. Nije samo ljubav prema planinama i prirodi spojila naša dva društva i naše članove, već prvenstveno ljubav prema ljudima i druženju. Svakoga trenutka smo se osećali dobrodošlim, pa smo istinski srećni zbog ovog poznanstva.

Naše prijatelje čekamo već 19. avgusta na našem Ceru sa željom da se odužimo na gostoprimstvu i pohvalimo stazama naše planine.
PSD „Cer“

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa