6. jul 2023.6. jul 2023.
foto: COKT „Jevrem Obrenović“

foto: COKT „Jevrem Obrenović“

Kvalifikacije za najveći skup frulaša

U susret velikom prazniku Centar za očuvanje kulture i tradicije „Jevrem Obrenović“ iz Šapca pripredio je koncert u kome su uz njihove članove nastupali i predstavnici Kulturno umetničkog društva „Frula“ iz Lipničkog Šora, kao i vokalna grupa „Šapčanke“.

Na istom mestu je organizovano i kvalifikaciono takmičenje frulaša za veliki sabor u Prislonioci koje okuplja najbolje frulaše Srbije. Takmičenje je organizovano u tri uzrasne kategorije.

Snježana Tuka iz mesta Fojnice kod Sarajeva pobedila je u kategoriji dece do 12 godine. Među takmacima u izvornom sviranju istakao se Vitomir Janjić, dok se u savremenom sviranju od svih izdvojio naš sugrađanin Nikola Teodorović.

Sabor frulaša „Oj Moravo“, čiji je domaćin Prislonica, u blizini Čačka, baštini tradiciju započetu pre 35 godina. Prvi Sabor je organizovan 1988. godine. Osim takmičenja u sviranju studenti i profesori sa Etnomuzikološkog odseka FMU beleže narodno stvaralaštvo svirača na fruli i drugim srodnim instrumentima, a organizovan je i okrugli sto na temu frule.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa