20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Radosav Berić, zamenik predsednika OUP u Bogatiću

Umrežavanje preduzetnika je najvažnije

„Svrha Opšteg udruženja preduzetnika je pomoć malim preduzetnicima, koji nemaju pravnih, ekonomskih i ostalih kapaciteta da prate donacije Opštine, Vlade Republike Srbije i fondova Evropske unije. Naš posao je da im to sve prezentujemo i budemo spona između malih preduzetnika, Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Fonda za razvoj, evropskih fondova i IPARD-a“, ističe Radosav Berić
Bogatić neguje tradiciju udruživanja u preduzetništvu, pa neki sačuvani podaci govore da Udruženje preduzetnika datira još iz 1930. godine. Danas, pod nazivom Opšte udruženje preduzetnika (OUP) okuplja 150 članova i u kontinuitetu radi 23 godine.

-Svrha udruženja je pomoć malim preduzetnicima, koji nemaju pravnih, ekonomskih i ostalih kapaciteta da prate donacije Opštine, Vlade Republike Srbije i fondova Evropske unije. Naš posao je da im to prezentujemo i budemo spona između malih preduzetnika, Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Fonda za razvoj, evropskih fondova i IPARD-a. U Bogatiću nemamo velike firme, najveća broji 100 i nešto radnika. Veoma je važno da smo uključili i poljoprivredna gazdinstva kao male preduzetnike i na isti način sarađujemo sa njima. Rad Udruženja u velikoj meri pomaže Opština Bogatić, dala nam je i prostorije koje smo adaptirali. Svake godine izdvaja deo sredstava koje ulažemo u edukaciju, posete sajmovima, tehničkog sekretara i sve što nam treba za normalno funkcionisanje- kaže zamenik predsednika Udruženja Radosav Berić.

Godišnja članarina je 3.500 dinara, a članovi dobijaju pomoć pri izradi dokumentacije za dobijanje kredita, besplatne savete pravnika, subvencionisane posete sajmovima


Do kraja godine kursevi za preduzetnike
Godišnja članarina je 3.500 dinara, a članovi dobijaju pomoć pri izradi dokumentacije za dobijanje kredita, besplatne savete pravnika, subvencionisane posete sajmovima.

-Nadam se da ćemo ove godine ići na Sajam proizvodnje hrane i pića u Madrid. To je prilika da naši proizvođači vide gde je Evropa kada je reč o standardima, na koji način se tamo radi. Do kraja godine ćemo realizovati kurs engleskog jezika za preduzetnike, kasnije i viši nivo- pisanje poslovnih pisama i dopisa. Imaćemo i kurs korišćenja interneta u preduzetništvu u više pravaca: prvi pravac je na koji način najbolje da nađu podatke koji su im potrebni od strane države- iz Poreske uprave, fondova, drugih izvora. Drugo, kako da na najbolji način nađu sirovine neophodne u procesu proizvodnje i treće, kako da najbolje nađu svoje kupce i reklamiraju svoj proizvod preko društvenih mreža ili korišćenjem interneta- ističe Berić.

Najvažnije je, podvlači, udruživanje proizvođača.

-Umrežavanje proizvođača, traženje tržišta i učešće države na taj način u svemu ovome je prioritet. Država nama može da pomogne da nađemo tržište. U krajnjoj liniji, ako su to ozbiljni poslovi pod ugovorom, može da pomogne sa subvencionisanim kreditom na šest meseci. Samim tim ćemo ući u tržište i već na prvom poslu naučiti kako se funkcioniše. Silom prilika se bavim izvozom, ali veliki broj naših ljudi misli da je to bauk. Nije. Potrebna nam je edukacija, a to zahteva ozbiljan pristup i ozbiljnu studiju, što će trajati sigurno tri godine- objašnjava on.

Foto: "Glas Podrinja"


Pre osam godina, uz podršku Opštine Bogatić, oformili su Edukativni centar u kome su realizovane brojne obuke i predavanja.

-Prostor može da se koristi za promocije, obuke, edukacije, bez nadoknade. Otvoren je za sve, bilo da su to proizvođači semenskih roba, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta ili predstavnici Privredne komore Srbije, za edukacije proizvođača ili prezentacije donacija Razvojne agencije Srbije ili Fonda za razvoj. Imamo televizore, zvučnike, mikrofone, uslove za interaktivna predavanja, tehnički smo potpuno opremljeni. Svake godine se radi po nekoliko edukacija. Sarađivali smo nekoliko puta do sada sa Privrednom komorom Valjevo, profesorima fakulteta, kako bismo podučili ljude koji tek otvaraju firme i one koji žele da znaju kako da sami prijave firmu, na šta da obrate pažnju u komunikaciji sa poreskim organima, drugim subjektima u poslovanju i na koje probleme mogu da naiđu u toku poslovanja, kako da se ponašaju prema bankama i prema kupcima. Imaćemo edukaciju o inovacijama u proizvodnji svinja, kao i u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji- kaže Berić.

Istorijat
-Na osnovu zapisnika sa sednice Udruženja zanatlija iz 1931.godine, do kojeg smo došli zahvaljujući čoveku koji je nekad radio u opštinskoj upravi, a živi u Šapcu, vidi se da je usvajan završni račun iz 1930. To znači da je Udruženje sigurno postojalo i te godine, ne znamo za to da li je postojalo ranije, ali znamo da je radilo do početka Drugog svetskog rata. Dokumentacija je ostala u zgradi opštine i Udruženje je ponovo aktivirano 2000. godine i od tad bez prekida radi do danas- kaže Berić.


Podrška Opštine Bogatić malim preduzetnicima
Pre nekoliko godina Opština im je izašla u susret i odobrila zahtev da subvencioniše kredite za obrtna sredstva malim preduzetnicima.

-Opština izdvoji određen deo sredstava za subvenciju kredita, subvencioniše kamate i troškove obrade kredita. Kredit može da bude u iznosu od 200 hiljada do milion dinara u zavisnosti od kreditne sposobnosti klijenta. U proseku, svake godine imamo oko 60 do 70 korisnika, a nekad i više- navodi zamenik predsednika OUP u Bogatiću.

Zanimanja preduzetnika koji su u članstvu Udruženja su različita- nekoliko firmi se bavi preradom metala, ima i zanatlija, a najveći je broj poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarstvom.

Umrežavanje proizvođača, traženje tržišta i učešće države na taj način u svemu ovome je
prioritet. Država nama može da pomogne da nađemo tržište


-Mislim da je Mačva prva u Srbiji po broju grla svinja po glavi stanovnika. Geografija nam je takva da nemamo mnogo šta da tražimo u ratarskoj proizvodnji. Naši posedi nisu veliki, pa je akcenat bačen na stočarsku i povrtarsku proizvodnju. Imamo dobre uslove za povrtarsku proizvodnju, vodu koja je blizu površine zemlje, kvalitetno zemljište i treba ići u tom pravcu. Ima zanatlija, limara, starih zanata koje mi hoćemo i pokušavamo da oživimo, mada, iskreno, to je jako težak posao. Mislim da tu treba opširnija, sveobuhvatna akcija na teritoriji cele države. Nama je problem naći tržište. U Evropskoj uniji ručno proizvedeni proizvodi su dosta skuplji i više cenjeni. Nažalost, mi nemamo razvijenu mrežu ekonomista po našim ambasadama. To je čak bio naš predlog Privrednoj komori, da svaka amabasada ima po jednog komercijalistu koji će tražiti tržište za nas. Veliki je problem što nemamo naviku udruživanja da bismo zajednički izlazili na strano tržište. Na toj svesti treba da se poradi dosta da bismo mogli da imamo projekte. Udruživanjem ćemo povećati kapacitet, kvalitet, moći ispoštovati rokove, količinu, samim tim imati povoljnije cene. To jeste težak posao, ali mislim da država treba da poradi na tome- zaključuje Berić.

Opšte udruženje preduzetnika nalazi se u ulici Mike Vitomirovića 2 u Bogatiću, na drugom spratu. Kancelarija je otvorena svakog dana od osam do 14 sati, dok je Edukativni centar, uz prethodnu najavu, na raspolaganju za edukativna predavanja svima iz domena privrede. Udruženje se bavi i humanitarnim radom, te su ove godine kupili koševe za teren u Osnovnoj školi, pomogli organizaciju Seoskih sportskih igara i trenutno rade veliki šah na otvorenom koji bi trebalo da bude završen najkasnije do polovine avgusta.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa