20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: Udruženje paraplegičara  Mačvanskog okruga

Foto: Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga

U Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga

Potpisani ugovori sa 12 korisnika i personalnih asistenata

Za ovu uslugu iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 14 miliona dinara
Ugovori sa 12 korisnika i njihovih personalnih asistenata o pružanju usluge personalne asistencije potpisani su prošlog ponedeljka u Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga. Za ovu namenu iz gradskog budžeta opredeljeno je oko 14 miliona dinara.

Povećan broj korisnika
Sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić rekao je da je ove godine povećan obim usluge, imajući u vidu da je prethodne njih osmoro dobilo personalnog asistenta. To udruženje je jedini licencirani pružalac ove usluge u našem i Kolubarskom okrugu.

-Usluga je izuzetno značajna za osobe sa telesnim i senzornim invaliditetom. Namenjena je licima koja su intelektualno očuvana i koja su prvenstveno aktivna na nekom polju- bilo da su u radnom odnosu, studiraju, školuju se ili su u nekom od sportskih klubova. Uspeli smo da proširimo uslugu na više korisnika i ove godine ih je dvanaestoro u odnosu na prošlogodišnjih osmoro- objasnio je Savić.
Usluga personalne asistencije će se realizovati do 20. juna naredne godine.

Foto: Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga


Prva vožnja specijalnim kombi vozilom
Poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom znatno će doprineti i još jedna novina. Nakon 23 godina postojanja te organizacije, isto toliko godina iznajmljivanja vozila, Udruženje je prvi put dobilo sopstveno vozilo prilagođeno osobama sa invaliditetom, što će korisnicima omogućiti kvalitetniji život i učešće u mnogo više dešavanja i aktivnosti.

-Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga prošle nedelje je realizovalo prvu vožnju adaptiranim kombi vozilom koje je obezbeđeno kroz donaciju Japanske ambasade i uz podršku Grada Šapca. Hidraulična platforma praktično podiže čoveka u kolicima. Čovek je u samom vozilu apsolutno bezbedan, postoji pojas koji se nalazi u kolicima. Prva vožnja bila je poseta predstavnika Udruženja našim članovima smeštenim u Gerontološki centar u Šapcu. Ugovor smo potpisali 25. januara i konačno su se stvorili uslovi da nam se isporuči vozilo. Usluga pristupačnog prevoza biće omogućena prvenstveno za organizacije osoba sa invaliditetom, ali naravno, i pojedince. Pošto sredstva koja su nam odobrena projektom nisu neograničena, svakako da oni kojima je potreban pristupačan prevoz, a imaju sredstva, mogu da nam se obrate- zaključio je Savić.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa