20. jul 2023.20. jul 2023.
Najbolji „Skok“  Dušana Radakovića
DODELjENA NAGRADA LAZA K. LAZAREVIĆ

Najbolji „Skok“ Dušana Radakovića

Žiri u sastavu prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Kalina Maleska i mr Katarina Janković Popović odlučio je jednoglasno da nagrada “Laza K. Lazarević” za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku bude dodeljena Dušanu Radakoviću iz Zrenjanina za priču “Skok”, poslatu pod šifrom “Hadrijanov memoar“.

„U izuzetno ujednačenoj konkurenciji, koju je činilo preko 60 proznih celina koje su pristigle na konkurs, uočljiv je zavidan nivo spisateljske veštine i umeća književnog transponovanja životnih i biografskih tema vezanih za egzistenciju u izazovnim vremenima krize vrednosti, promena socijalnih, kulturoloških i ideoloških koordinata i preformulisanja emotivnih odnosa u okviru braka, porodice i bliskog okruženja.

Takođe, dodeljena je još jedna književna nagrada, Prvi put, za najbolji prvi rukopis, Tamari Sokić, studetkinji Filološkog fakulteta u Beogradu, za pripovetku „Iluzija“


Autori i autorke, od vrlo mladih pa do onih koji su zagazili u desetu deceniju života, uložili su zavidan trud i nesvakidašnje umeće da kadriraju teme usamljenosti i nerazumevanja, posvećeni u najvećoj meri duhu, telu, stidu, bolesti i strahu kao dominantnim opsesijama vremena u kom živimo.

Izdvojivši se ubedljivom pripovednom perspektivom, efektnom i napetom naracijom kao i tematsko-značenjskom inventivnošću, nagrađena priča “Skok”, napisana u ispovednom tonu, svedoči o egzistencijalnoj krizi i traumi koje se rešavaju suočenjem sa padom, koje je istovremeno arhetipsko i aktuelno.“, navodi žiri u obrazloženju.

Zbog inventivnosti i stvaralačke zrelosti, žiri nagrade “Laza K. Lazarević” pohvaljuje priče koje su se našle u najužem izboru: “Dani sreće” (šifra Omnium gatherum ), “Pobednik” (šifra Karlina), “Svako umre kada pomisli da je tako najlakše”, (šifra Picaiyolo) “Glad” (šifra Mika6), “Refluks” (šifra go_to >7137161) i “San” (šifra Anaksagora 23).
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa