10. avgust 2023.10. avg 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

O Barbi filmu i još nekim sitnicama koje život znače

Možda nismo sve Barbike, ali jesmo žene

Morate da pogledate film Barbi. Jednostavno morate, bez obzira na pol. Šta god mislili o Mattel-u, feminizmu, pink boji, muško-ženskom svetu, idite u bioskop i pogledajte. Ne bih preporučila deci mlađoj od 13 godina, što je i naznačeno. Ne, nema eksplicitnih scena, ali neće razumeti dijaloge, poruke, i ne, neće ni postati „zle feministkinje“ ako se toga plašite. Za njih je Barbi čarobnica posebnog sveta, Barbilenda. I znate šta, ne greše, ali o tome kasnije. A sada popularno rečeno - spojleri. Čitate na spostvenu odgovornost.

Savršena, prava, idealna Barbi ima egzistencijalnu krizu
Savršena, prava, idealna Barbi ima egzistencijalnu krizu. Da, Barbika postaje obična i razmišlja o konačnosti života. Ideal svake žene, devojčice, Kena, postaje ranjiva, dobija obrise žena koje se ugledaju na nju. Počinje da oseća, razmišlja preispituje savršeni svet u kom živi. Budi se, ali ne želi, jer u Barbilendu je sve savršeno. A ko bi se odrekao takvog života? Mesta gde je sve poznato, idealno, veselo, razigrano, pink. Mesta gde si ono što poželiš, nema ograničenja, ali je svaki dan isti, zauvek. A naša Barbi mora da krene putem samospoznaje i znate šta? Svideće joj se. Promeniće sebe, druge, a ko zna, možda i poneki svet. No, da se vratimo na početak. Na putovanju u realni svet prati je Ken. Znate već o kome je reč? Barbikin prijatelj, dečko, verenik, ili neka druga uloga koju ste mu dodelile u svom svetu. U filmu Ken želi da osvoji Barbi, no to mu baš ne polazi za rukom. Ali i tu leži caka, kao što se sve menja, tako će i on morati. Od tamo nekog lika u ženskom svetu, preko mačomena do samo Kena, dug je put revolucije.

Ljubavna priča nije u fokusu filma, kao ni uništenje muškosti
Ljubavna priča nije u fokusu filma, kao ni uništenje muškosti, promocija bilo kakve agende. Srž je potraga. Potraga u koju je Barbi krenula. Želja da se vrati u svoj svet, bude savršena i to je to. Realni nije po njenoj meri, tamo vladaju muškarci, a ona, je najviše lutka sterotip, ne inspiracija za devojčice. Po prvi put uviđa da je zaista tako i da njeno postojanje nije promenilo sve(t), kao i da kompanijom koja je stvorila vladaju muškarci. Vraća se u Barbilend i shvata da je Ken promenio sve, tamo sada vlada patrijarhat, da je sve izgubljeno. Ona ostaje bez svoje Barbi kuće iz snova, prijateljica, sa nekolicinom odbačenih „čudnih“ Barbika, majkom i ćerkom koje su je dopratile u Barbilend. Namera je da spasu svoj svet. I ženska solidarnost uzvraća udarac. Bukvalno. Jedna po jedna ponovo su vraćane na fabrička podešavanja. Znate kako? Solidarnošću, podrškom. Divan svet, ali nije naš, sigurno ćete reći. Zbog toga je Barbi sve, sve što želimo od sebe, drugih, sveta, kao i sve ono što ne želimo.

Shvatite kako želite
Pomalo jeste krindž, promoviše konzumerizam, igra se se sa sterotipima, ali to smo mi. Ona je samo Barbi, sve i ništa, kako gledate. Za neke od nas, ona je bila jedna od omiljenih lutaka, sa njom smo gradile svetove po svojoj meri. Sa mnogo mašte, često sa minimalno predmeta za Barbi. Dovijale se na različite načine da sve bude onako kako smo zamislile, ali to nije ometalo igru. Sa Barbi je sve bilo moguće, da imamo svoju kuću, automobil, diplomu, posao, kancelariju, ergelu, pronađemo super lek, predajemo na fakultetu, vodimo kompaniju od 1000 ljudi. I znate šta, Ken nije bio glavna rola, Barbi jeste. A onda se desilo odrastanje. Ne želim da kažem stvarni svet, ali jeste. Bilo da smo visoka, zgodna, pametna, plavuša, bucmasta, pametna, talentovana, riđokosa, niska, uvek dobijemo neku etiketu i kutiju za koju drugi misle da nam pristaje. Mi to prihvatimo, ili ne. Nažalost znam da život nije idiličan u pink obojen i šta sve nosi sa sobom, ali baš zbog toga je važno osnaživati devojčice, devojke, žene. Shvatite kako želite, ali da, imamo pravo na izbor i jednaka prava. Baš kao što i vi muškarci, mladići, dečaci imate pravo na izbor. Imate pravo da budete tužni, plačete, pravo da se izdvojite iz mase, stereotipa i svega što vam ne prija. I to nije omraženi termin feminizam, već zdrav razum. I za kraj. Poslednja scena je dolazak Barbi da zakaže pregled kod ginekologa. Ako se pitate zbog čega je ovo važno teško da to mogu objasniti u nekoliko rečenica. VAŽNO JE!

Zaključak, da vredi hajpa, karte koju ćete platiti i dva sata vremena. Sigurno ćete se prepoznati u nekoj od scena. Javite utiske!
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa