10. avgust 2023.10. avg 2023.
Foto: PSD "Cer"

Foto: PSD "Cer"

Planinari PSD Cer

Dan na Povlenu

Povlen se nalazi na 30km jugozapadno od Valjeva. Za ovu planinu Zapadne Srbije mnogi tvrde da je najlepša planina Zapadne Srbije sa svim svojim pejzažima koji krase njene zaravni.Na ovoj planini se izdvajaju tri vrha i vidikovci. Mali, Srednji i Veliki Povlen. Jedan od najjačih atributa ove planine su prostrane livade. Na jednom od vrhova je izvor vode izuzetnog kvaliteta.

Lepota avanture na ovoj planini je u naizmeničnom penjanju i silascima, u fascinantnim pogledima, kako sa vrhova tako i celom turom.

-Od ponuđene tri staze odlučili smo se za stazu “ Četiri izvora Povlena”.Staza je duga 16km. Kretali smo se makadamskim putem kroz šume i njive gde se nakon sat vremena pešačenja stiže na predivan izvor Povlenske reke na 920m.n.v. Naravno tu smo se osvežili čistom izvorskom vodom i uživali u lepotama prirode oko nas. Zatim se put nastavio do Malog Povlena 1347m.n.v. Zaustavili smo se na još par mesta radi fotografisanja jer okruženje stvarno zadivljuje.

Zatim smo se uputili do crkve Sb. Pravomučenika arhiđakona Stefana na Kneževom polju i izvor reke Cetinje 1180m.n.v. Kneževo polje je poseban osećaj prostranstva sa prelepim slikama prirode.

Sledeći izvor koji smo posetili je Stojadinov izvor 1200m.n.v. koji je ujedno i vidikovac. Zatim smo se kretali istočnom stranom Malog Povlena.

Povratak je bio severnom stranom Malog Povlena, nizbrdo pored izvora na stazi Madžarija do doma gde su nas dočekali domaćini PK”POVLEN” uz muziku i ručak.

Mi smo uživali, družili se, upoznavali i sigurni smo da ćemo se vratiti na ovu planinu jer ima dosta toga da pruži,za sve ljubitelje prirode, pešačenja i predivnih pogleda-kažu u PSD Cer.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa