24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba Dušana Bujišića u Narodnom muzeju

Pet decenija stvaralaštva

„Dušan Bujišić svoju likovnu odiseju započinje crtežom, koji i danas čuva. U decenijama koje slede razvija, osim artističke i estetske, egzistencijalnu funkciju u ciklusima“
Šapčanin Dušan Bujišić retrospektivnom izložbom u Narodnom muzeju u Šapcu obeležava 50 godina umetničkog rada i stvaralaštva. Postavka predstavlja prikaz umetnikovog pogleda na svet, unutršanjih nemira i razmišljanja od 1973. do danas.

-Dušan Bujišić svoju likovnu odiseju započinje crtežom, koji i danas čuva. U decenijama koje slede razvija, osim artističke i estetske, egzistencijalnu funkciju u ciklusima, a opsednutost propadljivošću i nestajanjem u seriji Galije, u čijem raspadanju i fragmentisanim obrisima na morskom dnu Bujišić otkriva likovnost prolaznog. Crtež je nezaobilazan momentum njegovog rada kao polazište i ishodište, potom grafika, posebno suva igla. O umešnosti i poznavanju ove tehnike govore i mnogobrojna učešća na Bijenalu u Užicu i drugim grupnim izložbama, kao i nekolike nagrade, a bliske su mu i druge tehnike od pastela do akrila – istakla je istoričarka umetnosti Tatjana Marković i napomenula da siže Bujišićevog slikarskog temata upotpunjuju i motivi iz neposrednog okruženja, što se može sagledati i kao sposobnost umetnika da likovnost svakodnevlja uoči i podigne na nivo dostojnosti jednog umetničkog dela.

Foto: Glas Podrinja


-Od mnoštva impresija koje dobija iz neposrednog okruženja, porodične kuće i vetra za koje kaže da su „oaza mira“, preko društvenog miljea i neiscrpne prirode, Bujišić ulazi u osamu ateljea s posebnim pijetetom i raspoloženjem praćen zvucima odabrane muzike, spreman na opsesivno stvaranje – zaključila je Marković.

Bujišić ističe da je ponosan na postavku, decenije rada i u šali dodaje da bi mogao ispuniti dva muzejska prostora svojim delima.

Foto: Glas Podrinja


-Hvala Narodnom muzeju koji je podržao izložbu kao i brojnim prijateljima. Na Muzej gledam kao na drugu kuću, što dokazuju i godine izlaganja i učešća na izložbama, Oktobarskim salonima. Umetnost je deo mene oduvek. Poriv da stvaram nikada me ne napušta, jer inspiracija je svuda oko nas i u nama. Sve ono što se dešava u svetu na svoj način prezentujem na platnu. Lepote i strahote sveta transponovao sam u svoja dela. U planu imam nove cikluse – dodao je Bujišić.

Postavka je otvorena za javnost do 1. septembra u Narodnom muzeju.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa