24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: KC

Foto: KC

Izložba malog formata u Kulturnom centru

Umetnost u malom

Trideset i drugo izdanje okupilo je autore koji su predstavili dela u različitim tehnikama. Tročlani žiri u sastavu akademski slikar iz Beograda Veljko Đurđević, grafičarka iz Beograda Snježana Vlatković, predsednica, i istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić za izlaganje odabrao 135 radova od 106 autora iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Meksika
-U okviru svojih ukupnih aktivnosti koje šabački Kulturni centar sprovodi na nivou grada, jedna od oblasti koja zavređuje posebnu pažnju je svakako likovna scena. Ona se primarno sprovodi preko galerije, koja je, sama po sebi, jedan kompleksan segment institucije i značajan resurs izlagačkog prostora u Šapcu, pa se galerija Kulturnog centra praktično definiše kao gradska galerija koja je, na sreću, uvek otvorena za promociju različitih oblika i sadržaja kreativnog izraza – kaže istoričarka umetnosti KC Sonja Petrović Jagić povodom tematske izložbe malog formata koja ove godine „ulazi“ u četvrtu deceniju svog postojanja.

Trideset i drugo izdanje okupilo je autore koji su predstavili dela u različitim tehnikama. Tročlani žiri u sastavu akademski slikar iz Beograda Veljko Đurđević, grafičarka iz Beograda Snježana Vlatković, predsednica, i istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić za izlaganje odabrao 135 radova od 106 autora iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Meksika.

Foto: Glas Podrinja


-Mislim da kvalitet izložbe zavisi isključivo od umetnika. Kvalitet umetnika je godinama ustaljen, i postoji kotinuitet tog vidljivog kvaliteta. Ova izložba je u principu delimično presek srpske likovne scene, a sve više se pojavljuju i umetnici iz zemalja u okruženju i mnogih drugih zemalja. Mali format je često teže osmisliti i ostvariti no veliki, jer je intimniji, iskreniji, i zahteva više pažnje i strpljenja, jer na maloj površini stvaralac treba da ima zrelost i konciznost a često i minuciozan pristup – dodala je Petrović Jagić.

Nagrada je jednoglasno dodeljena akademskoj slikarki iz Beograda, Vesni Marković za sjajnu kompozicju Bez naziva, koja je pokazala da je i mali format „veliki” i da jedan običan prizor njenim likovnim rukopisom dobio jednu novu, neobičnu dubinu pogleda a i značenja.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa