14. septembar 2023.14. sep 2023.
Grad posluje racionalno i domaćinski
ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Grad posluje racionalno i domaćinski

Na dnevnom redu 22. sednica Skupštine grada, održane u sredu, našlo se 27 tačaka.
Odbornici su razmatrali i usvojili izveštaj o izvršenju budžeta grada Šapca za period od 1. januara do 30. juna ove godine. Izglasan je predlog odluke o povećanju iznosa naknade za građevinsko zemljište u Industrijskoj zoni, finansijski izveštaji javnih preduzeća za prethodnu godinu i drugi kvartal ove godine, kao i plan detaljne regulacije za izgradnju kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Prnjavoru.

Nekoliko tačaka odnosilo se na rad Štaba za vanredne situacije i civilnu zaštitu, izmene u pojedinim upravim odborima ustanova, a usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulacije “Nova opšta bolnica” u Šapcu.

-Izvršenje budžeta je na 52,6 odsto. Prihodi su stabilni, rashodi u skladu sa prihodnom stranom budžeta. Grad na racionalan, domaćinski način posluje. Dobro je da su sva javna preduzeća grada poslovala sa pozitivnim iznosom u prošloj godini. Prema izveštajima za prvih šest meseci ove godine nema većih poteškoća sa funkcionisanjem javnih preduzeća. Zbog velikog interesovanja privrednika, pre svega zbog izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice, doneli smo odluku da se cena hektara u Industrijskoj zoni, koja je do sada bila 70.000 evra, poveća na 120.000 evra. Usvojili smo i plan koji omogućava izgradnju kanalizacione mreže u Prnjavoru. Širenje vodovodne mreže je u toku.

Veliki poslovi su vezani i za projekat nove bolnice. Uradili smo generalni projekat koji je bio na revizionoj komisiji. Prihvaćeno je rešenje o izgradnji nove bolnice i rekonstrukciji dela postojeće. Radimo plan detaljne regulacije za deo koji smo izdvojili za tu namenu, 4,2 hektara na lokaciji stare stočne pijace. Ubrzo će biti javna rasprava o tom dokumentu, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić ocenio je tačku koja se odnosi na realizaciju budžeta kao jednu od najvažnijih na ovom zasedanju. Istakao je da je ova sednica pokazatelj da se grad dobro razvija i ide u pravom smeru.

- Svi su mogli da se uvere da su finansije stabilne i da javna preduzeća rade dobro i u interesu građana. Praksa je postala da imamo i različite teme koje su van dnevnog reda. Bilo je i dosta političkih tema i razmirica, što je i prirodno i treba da se dešava na sednicama Skupštine grada. Mislim da su na gubitku odbornici koji ne prisustvuju sednicama, a na najvećem gubitku su građani koji su ih glasali, zbog toga što niko sada ne zastupa njihove interese, rekao je Nemanja Pajić.

Na sednici je govorio i odbornik Inicijative selo-grad Dragan Stanković. Inicijativa, koja je na izborima bila na listi Nebojše Zelenovića, je podnela dva odbornička pitanja.

-Revizorska firma je rekla da se iz budžeta isplaćuje 51 odbornik, a ima nas 69. Niko to nije demantovao, tako da smo mi pokrenuli tu temu. Pokazalo se da izborne liste, na konto odbornika koji su ušli u Skupštinu, dobijaju određeni novac. Lista Nebojše Zelenović dobija 1.110.000 godišnje, a Srpske napredne stranke 2.000.000. Stranke koje ne priznaju legitimnost ove Skuštine i ne dolaze na sednice uzimaju novac. Novac se uplaćuje redovno početkom svakog meseca. Plus svaki odbornik mesečno na svoj račun dobija 4.000 dinara, rekao je Stanković.

Gradonačelnik je odgovorio na ove navode i istakao da se novac isplaćuje po Zakonu.
-Stanković je bio nezadovoljan korišćenjem sredstava koje iz budžeta grada dobija politička opcija sa kojom je izašao na izbore. Na godišnjem nivou ova lista dobija 1.100.000 dinara, a Stanković se žalio da Inicijativa ne dobija ta sredstva. Po Zakonu grad sve isplaćuje, a to što Nebojša Zelenović i njegova politička opcija uzima sredstva, a ne učestvuje u radu Skupštine, je njegova sramota, rekao je Pajić.

Stanković je, međutim, demantovao, da je pokrenuo temu zbog toga što oni ne dobijaju novac, nego zbog toga što smatra da građani treba ovo da znaju.

-Naša dva odbornika su na ovoj listi i mi ne dobijamo novac, ali nam to ne smeta i nisam se žalio zbog toga, rekao je Stanković.
Isti odbornik je na ovoj sednici pokrenuo i drugu važnu temu, a to je afrička kuga svinja. Reči je bilo o tome šta grad radi na sprečavanju širenja zaraze, a šta bi još moglo da se uradi.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa