14. septembar 2023.14. sep 2023.
Novi kilometri asfalta
ULAGANjA U PUTNU INFRASTRUKTURU

Novi kilometri asfalta

Rade se trenutno tri puta u Kamenici, dva u Ljuticama i jedan deo puta u Malom Bošnjaku. Svi ovi pravci su oni koji vode do nekih naseljenih zaseoka, do kuća. Investicija se realizuje sredstvima države i već je odavno u pripremi
Radovi na izgradnji puteva na području koceljevačke opštine intenzivirani su proteklih nedelja pa je 12 kilometara putne mreže u Kamenici, Ljuticama i Malom Bošnjaku dobilo moderan kolovozni zastor. Investicija se realizuje u saradnji sa JP Putevi Srbije te su sredstva obezbeđena iz državne kase.

–Rade se trenutno tri puta u Kamenici, dva u Ljuticama i jedan deo puta u Malom Bošnjaku. Svi ovi pravci su oni koji vode do nekih naseljenih zaseoka, do kuća. Investicija se realizuje sredstvima države i već je odavno u pripremi. Tek smo počeli. Očekuje nas i jesenji deo građe, a računamo i na dobar deo zimskog perioda da će uslovi biti povoljni za izvođenje radova. Dakle, nećemo stati na ove tri mesne zajednice, već ćemo to proširiti na druge delove naše opštine- rekao je predsednik lokalne samouprave Dušan Ilinčić.

Jedan od prioriteta u oblasti rekonstrukcije saobraćajnica jeste izgradnja ulice Žiće Dimitrijevića u Koceljevi i svi su saglasni u oceni da je ona već decenijama u izuzetno lošem stanju. Najpre je nebezbedna za pešake, jer trotoar ne postoji. Kada se uz to doda neretko saobraćajna nekultura vozača koji se nepropisno zaustavljaju, parkiraju i voze brzinom znatno iznad propisane, jasno je da je prava sreća što se do sada nisu događale tragedije u ovom delu Koceljeve.



Nadležni kažu da je projekat završen, izrađena projektno-tehnička dokumentacija i utvrđena cenovna vrednost ulice i potvrđuju da je u ovom trenutku ovo najhitnija tačka u uličnom sistemu varoši.
Ono što je u najvećoj meri obradovalo građane, ali i privredne subjekte koji posluju na teritoriji koceljevačke opštine jeste najava rekonstrukcije puta prema Ubu koji je najkraća veza sa auto-putem Miloš Veliki.

Krivine i brdo Žućak, uz dotrajali asfalt i rupe na kolovozu, predstavljaju pravu noćnu moru za sve vozače, posebno teretnih vozila.

-Čeka se plan rekonstukcije i revitalizacije, kao i podaci koje rade stručne službe. Kada se sve to sagleda i utvrde sve kritične tačke i prevazilaženje tih problema, onda će postupak i procedura ići dalje. Dakle, radi se celokupan projekat sanacije i rehabilitacije tog puta. To je zasigurno za nas, za ljude koji žive na ovim prostorima, najznačajniji projekat u oblasti putne infrastrukture- potvrdio je Ilinčić.

PLANIRANI DODATNI RADOVI NA VODOTOKOVIMA
Osim radova na putnoj infrastrukturi, nadležni u koceljevačkoj samoupravi ističu da će, zajedno sa državnim javnim preduzećima, nastaviti da iznalaze najbolja rešenja za vodotokove koji neretko prave ozbiljne probleme prilikom bujičnih voda. Nakon prolećnih poplava koceljevačku opštinu je tokom letnjih meseci još jednom posetio direktor JP Srbija vode Goran Puzović. Tom prilikom su, prema rečima predsednika opštine, definisani pravci u kojima će se ići u cilju rešavanja problema.
Na prvom mestu je potok Lukinac kao jedna od najkritičnih tačaka u Koceljevi, ali najavljeni su i značajni radovi na reci Tamnavi.

–Tu mislimo, pre svega, na rešavanje samog proticajnog profila reke nizvodno od rešenog dela posle Koceljeve, ali imamo obećanje nadležnih da će to biti učinjeno i u Kamenici. Takođe, pokušavamo da zaštitimo Koceljevu i uskoro ćemo imati završen projekat i Tamnave i Rasnice za regulaciju kasete od ušća Rasnice u Tamnavu pa do magistralnog puta M 21, gde bi trebali da imamo u potpunosti rešenje za dvogubo korito i celokupnu infrastrukturu na tom delu gde bi ovo naselje bilo mnogo zaštićenije nego što je danas. Osim toga, rešavaćemo Rasnicu jer je to ključ koji nas čuva od budućih velikih poplava. Ova pritoka stalno divlja i pravi probleme. Reč je o izuzetno velikim i značajnim poslovima, o kapitalnim delima koje je moguće realizovati samo uz pomoć države- zaključio je predsednik opštine Koceljeva.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa