14. septembar 2023.14. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Međunarodni dan prve pomoći

Znanje koje spašava život

Ovogodišnji slogan „Prva pomoć u digitalnom svetu“. Veština koje je potrebna svakom i može biti najvažniji korak u spašavanju života. Poligon je demonstracija za sve sugrađane, a volonteri, učenici i medicinski radnci su tu za svako pitanje
Prva pomoć pružena na adekvatan način nije samo prvi korak, priprema za intervenciju stručnih osoba, već i najvažniji trenutak koji pravi razliku. Tradicionalno, u susret međunarodnom danu Prve pomoći građani na Trgu šabačkih imaju priliku da prisustvuju simulaciji situacija koje iziskuju prvu pomoć.

Foto: "Glas Podrinja"


Različite vrste trauma i adekvatne reakcije na poligonu su demonstrirali volonteri Crvenog krsta Šabac, učenice Medicinske škole uz ekipe Doma zdravlja.

-Ovo je prilika za da sugrađane uputimo u pružanje prve pomoći, ukažemo na njen značaj i osnažimo zajednicu spremajući i ohrabrujući ljude da budu spremni da pomognu kada situacija to zahteva. Ove godine ukazujemo i na značaj digitalnog sveta kao mesta gde se takođe mogu steći važna znanja - istakla je dr Jasmina Stanković direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.

Foto: "Glas Podrinja"


Prezentacija pomoći koja život može da znači i poligon su deo obeležavanja Dana prve pomoći.
-Kroz javni čas upoznajemo građane sa veštinom pružanja prve pomoći i njenom značaju. Uz partnere sa kojima realizujemo današnji poligon, odličnu saradnju imamo i sa Opštom bolnicom Šabac i regionalnim Zavodom za javno zdravlje. U subotu ćemo na internet platformama CK Šabac prezentovati načine pružanja prve pomoći za sve kategorije stanovništva - rekao je Slavko Radovanović, sekretar Crvenog krsta Šabac.

Ekipe Medicinske škole “Dr Andra Jovanović” godinama su najbolje u Srbiji na takmičenjima u pružanju prve pomoći i ovoj veštini poklanjaju posebnu pažnju. Uz ekipu četvrte godine, na Trg su doveli i učenike prve godine koji znanja stiču posmatranjem simulacije na poligonu.

Znanje za istinsku pomoć
Svetski dan prve pomoći globalno se obeležava svake druge subote u septembru. Osnovala ga je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) 2000. godine i od tada se slavi. Prva pomoć ne zahteva nužno predznanje i može uključivati improvizaciju. Međutim, ako osoba koja pruža prvu pomoć ne zna šta radi, mogla bi da nanese štet umesto da pomogne. Zato IFRC ohrabruje ljude da prođu osnovnu obuku iz prve pomoći ili se obrazuju koristeći dostupne pouzdane izvore.


-Naša misija je razvijanje empatije i vrednosti pomoći drugima kod učenika. To činimo kroz nastavu, ali i odličnu saradnju sa Crvenim krstom učešćem u svim njihovim aktivnostima. Naši učenici obučavaju osnovce u pružanju prve pomoći. Najbolje savetnike imamo u zaposlenima u Domu zdravlja - izjavila je direktorka Medicinske škole “Dr Andra Jovanović” Biljana Đuknić.

Uz demonstraciju veštine, prisutnima su deljene edukativne brošure sa tekstualnim i vizuelnim usmerenjima ka adekvatno pružanju prve pomoći.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa