Info

21. septembar 2023.21. sep 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

OD VELIKOG AGROTEHNIČKOG ZNAČAJA

Crvena detelina

Crvena detelina u odnosu na lucerku može da uspeva na nešto kiselijim zemljištima, ne odgovaraju joj suviše teška podvodna zemljišta. Najbolji predusevi su joj kukuruz , krompir, strna žita a, ona je dobar predusev za sve kulture
Crvena detelina je biljna vrsta koja se kod nas gaji na manjim površinama u odnosu na lucerku. U proizvodnji se zadržava 2 – 3 godine. Ima visoku hranljivu vrednost, sličnu lucerki. Koristi se kao zelena krma, seno, silaža i paša. Ređe se koristi za ispašu jer izaziva nadutost kod goveda. U toku godine daje 2 otkosa.

Agrotehnički značaj crvene deteline vrlo je veliki. Koren prodire duboko u zemljište i time se popravljaju fizičke osobine zemljišta, povećava plodnost tako da se polje posle ove kulture smatra jednim od najboljih u plodoredu. Ova kultura znatno povećava sadržaj azota i organske materije u zemljištu.

Foto: Pixabay



Crvena detelina u odnosu na lucerku može da uspeva na nešto kiselijim zemljištima, ne odgovaraju joj suviše teška podvodna zemljišta . Najbolji predusevi su joj kukuruz, krompir, strna žita a, ona je dobar predusev za sve kulture. Na isto zemljište može doći tek posle 3 godine.

Osnovna obrada se izvodi u jesen 30 – 35 cm. Površinska priprema se izvodi neposredno pred setvu setvospremačem. Bitno je da se zemljište u površinskom sloju što bolje usitni i sabije.

Setva se obavlja rano u jesen početkom septembra i u proleće početkom marta pa do kraja aprila. Može se sejati kao čist usev, zaštitni usev i u smeši sa vlatastim travama. Crvena detelina bolje podnosi od lucerke zasenjivanje, zato se najčešće usejava u zaštitni usev. Kao zaštitni usev se upotrebljava neko strno žito. Ovas ima najveći značaj. Može se sejati u smeši sa vlatastim travama (mačjim repom, ježevicom, francuskim i engleskim ljuljem, livadski vijuk...) Združivanjem sa ovim vlatastim travama prinos zelene mase se povećava 20 – 30 % a zemljište se brže i bolje popravlja. Seje se na dubini do 2 cm . Količina semena oko 20 kg /ha. U smeši sa italijanskim ljuljem treba 10-15 kg/ha semena + 10-15 kg/ha semena deteline. Pre setve poželjno je povaljati zemljište.

Foto: Pixabay


Đubrenje crvene deteline obavlja sa 2/3 P i K pred osnovnu obradu i pred setvu preostala količina P i K i celokupna količina N. Količina N je 50 kg/ha, P 80 – 120 kg/ha i Kѕѕ 80 – 100 kg/ha . Stajnjak se unosi pod predusev.

Nega useva podrazumeva zaštitu od korova, od miševa, od bolesti, drljanje ili valjanje rebrastim valjkom u slučaju pojave pokorice.
PSSS Šabac Svetlana Zlatarić savetodavac za ratarstvo

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa