5. oktobar 2023.5. okt 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Vladan Popadić, direktor JKP „Bogatić“

Uspešno poslovanje nastavljeno i u tekućoj godini

„Zadovoljni smo realizacijom, jer su prihodi veći za 11 posto od planiranih u okvirima predviđenim programom poslovanja za 2023. godinu, što je dobra osnova za iskazivanje što boljeg rezulatata na kraju poslovne godine“, kaže Popadić
Na prethodnom skupštinskom zasedanju usvojena su dva izveštaja- o radu JKP „Bogatić“ za 2022. godinu, kao i o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 1.1.2023. do 30.6.2023. godine. Kako navodi direktor tog javnog komunalnog preduzeća Vladan Popadić, u okviru delatnosti individualne i zajedničke komunalne potrošnje, u 2022. obavljani su sledeći poslovi: proizvodnja i distribucija vode za piće, odnošenje atmosferskih i otpadnih voda, održavanje čistoće u gradu, iznošenje i deponovanje smeća, uređenje i održavanje deponija, kao i zelenih i drugih javnih površina, zoohigijena, uređenje i održavanje grobalja i sahranjivanje, rad, uređenje i održavanje pijaca, proizvodnja i isporuka tople vode i pare za grejanje poslovnih prostorija.

U Bogatiću je, naglašava, učinjen veliki pomak u samom sistemu upravljanja otpadom, što je uključilo njegovo razdvajanje i podelu plavih kanti po domaćinstvima i odnošenje suvog otpada svake prve subote u mesecu


Najveći pomak u proširenju delatnosti odnošenja smeća
-U 2022. godini ukupno je proizvedeno 603.267 kubnih metara vode. Distribucija vode za piće i njen kvalitet su bili standardno dobri, sve analize su uredne, odgovarale su pravilniku i uzorci su uzimani sa pet mesta dva puta mesečno od strane Zavoda za javno zdravlje Šabac. U okviru naše usluge, odnošenje atmosferskih i otpadnih voda, uzeta je količina od 21.380 metara kubnih. Kada je reč o održavanju čistoće u gradu, tu bih napomenuo da smo u odnosu na prethodnu godinu, kada smo u decembru dodali MZ Sovljak, u prethodnoj godini imali 5.419 domaćinstava, a da smo od decembra uveli sedam novih sela po ustaljenom rasporedu. Na dan 31.12.2022. godine broj korisnika usluge iznošenja smeća je 8.531 domaćinstvo, odnosno sve mesne zajednice na teritoriji Opštine Bogatić- ističe Popadić.
U Bogatiću je, naglašava, učinjen veliki pomak u samom sistemu upravljanja otpadom, što je uključilo njegovo razdvajanje i podelu plavih kanti po domaćinstvima i odnošenje suvog otpada svake prve subote u mesecu. Sprovedeno je i redovno održavanje 10 privremenih deponija na teritoriji opštine u četiri ciklusa u toku godine, kao i održavanje zelenih i drugih javnih površina. Najveći pomak je napravljen upravo u samom proširenju delatnosti odnošenja smeća, a samim tim i u prihodima.

-U okviru naše delatnosti smo potpisnici ugovora sa lokalnom samopupravom- za održavanje prve zone ostvarili smo prihod od četiri miliona 537 hiljade 315 dinara i za održavanje druge i treće zone dva miliona 80 hiljada 760 dinara. Služba zoohigijene je na četiri mesta na deponijama postavila kontejnere za uginule životinje i u saradnji sa „Energo- zelenom“ iz Inđije i redovnim odnošenjem smo koordinirali tu našu delatnost. Kontejneri su postavljeni u Glogovcu, Badovincima, Dublju i Metkoviću i na centralnoj deponiji Nišno polje u Bogatiću. Sastavni deo izveštaja je izveštaj o reviziji koji je takođe pozitivan. U 2022. godini ukupan prihod je iznos od 134 miliona 394 hiljade, a ukupni rashodi su 128 miliona 799 hiljada 728 dinara, pa je iskazan dobitak u 2022. godini 5 miliona 594 hiljade 272 dinara- kaže direktor JKP „Bogatić“.

Foto: "Glas Podrinja"


Velika podrška lokalne samouprave
Direktor JKP „Bogatić“ napominje da su kroz program subvencija koje su sastavni deo finansiranja lokalne samouprave imali veliku podršku.

-Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi na odličnoj saradnji, jer su tokom cele godine tehnički i kadrovski opremali javno komunalno preduzeće. Odlukom o budžetu, drugim rebelansom, kroz dva programa, dobili smo poprilično velika sredstva i uspeli to da realizujemo. Konačan iznos subvencija lokalne samouprave kroz program komunalne delatnosti je 30 miliona 942 hiljade, a kroz program zaštite životne sredine 15 miliona osam hiljada dinara. Ukupne odobrene subvencije nakon druge izmene i dopune, drugog rebalansa, su 45 miliona 950 hiljada dinara kroz ta dva programa, direktno od osnivača- naglašava Popadić.

Uprkos značajnom povećanju obima poslovanja uspeli su da sa postojećim tehničkim i kadrovskim kapacitetima ostanu u jednosmenskom radu.

Direktor JKP „Bogatić“ napominje da su kroz program subvencija koje su sastavni deo finansiranja lokalne samouprave imali veliku podršku


Na istoj skupštini usvojen je izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za prvu polovinu ove godine.

-Zadovoljni smo realizacijom, jer su prihodi za 11 posto veći od planiranih u okvirima predviđenim programom poslovanja za 2023. godinu, što je dobra osnova za iskazivanje što boljeg rezulatata na kraju poslovne godine. Samim tim imamo pozitivan rezultat. Građani su savesni, svesni su značaja razdvajanja otpada. I dalje nam Regionalna deponija „Srem- Mačva“ besplatno prima suvi otpad, zbog stepena pridržavanja i stepena razdvojenosti, imamo sto posto tačan uzorak- zaključuje Popadić.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa