5. oktobar 2023.5. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Radionice u Evropskoj noći istraživača

Dani nauke i kreativnosti

Nedelju istraživača u saradnji sa Centrom za promociju nauke organizuje Centar za stručno usavršavanje Šabac tokom poslednje sedmice septembra. Cilj projekta je popularizacija nauke i njeno približavanje građanima
U okviru Evropske noći istraživača u Šapcu ispred Stare robne kuće u petak su priređene radionice. Nedelju istraživača u saradnji sa Centrom za promociju nauke organizuje Centar za stručno usavršavanje Šabac (CSU) tokom poslednje sedmice septembra. Cilj projekta je popularizacija nauke i njeno približavanje građanima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovogodišnji slogan Evropske noći istraživača je „Javna nauka i svetlost nauke“, tako da je naša ideja bila da radionice za samu Evropsku noć istraživača koja se uvek održava poslednjeg petka u septembru, budu javne, u pešačkoj zoni, da bi svi prolaznici mogli istovremeno da budu i učesnici. Imamo „Geološki vremeplov“, u okviru kojeg imamo goste iz Prirodnjačkog muzeja Svilajnac koji će predstavljati nastanak vulkana i doba dinosaurusa, vaspitače iz PU „Naše dete“ u radionici „Od tačke do linije“ sa kojima imaju priliku da slikaju pomoću tradicionalne Ebru tehnike slikanja na vodi, profesorka iz Stručne hemijske i tehničke škole radi oglede i „Hemijski semafor“.
Istovremeno, u dvorištu Kulturnog centra Šabac održavaju se dva predavanja za srednjoškolce na temu PM čestica i „Teorije igara“- rekla je stručna saradnica u Centru za stručno usavršavanje Šabac Ivana Bogićević.

Foto: "Glas Podrinja"


Milena Vukašinović iz Prirodnjačkog centra u Svilajncu istakla je da su prikazali mali deo fosila koji su doneli, a posebnu pažnju je privukao virtuelni dinosaurus.

-Imamo devet stalnih postavki koje obuhvataju teme iz biologije, geografije, razne oblasti. Mi smo doneli od svega pomalo, i kosti dinosaurusa, pošto su oni velika tema kod nas. Jedan veliki deo, Dino park, ima 30 replika dinosaurusa. Tu smo da pokažemo eksperimente- kako se radi lava lampa ili erupcija vulkana, što je u skladu sa našom temom, a deci je to interesantno. Prirodnjački centar je digitalizovan, svi eksponati imaju QR kodove i njihovim skeniranjem možete na tri različita jezika da saznate sve o izložbama. Imamo i toteme i aplikaciju. Skeniranjem koda vidimo virtuelnog dinosaurusa, diplodocusa- navela je Milena.

Foto: "Glas Podrinja"


Profesorka Stručne hemijske i tekstilne škole u Šapcu Vesna Savatić predstavila je radionicu „Hemijski semafor“.

-Ovim povodom izvodimo dva ogleda. U okviru prvog posetiocima pokazujemo kako hemijske supstance uz pomoć naših indikatora menjaju boju od žute i zelene do crvene. Ogledom ćemo podsetiti prolaznike na važnost bezbednosti u saobraćaju, kako se ponaša na semaforu. Drugi ogled, „Hemijski vulkan“, prikazuje hemijsku erupciju, što je zanimljivo najmlađim posetiocima. Devojčice iz ekološke sekcije će izvesti još neke oglede- napomenula je Savatićeva.

U kreativnim sadržajima su učestvovali učenici Stojanove i Vukove škole. Pokretnu radionicu „Potraga za muzičkim blagom grada Šapca“ realizovale su profesorke Snežana Šalai Tibor i Snežana Popović, gde je pobednička ekipa nagrađena.

Šabac 14. put učestvuje u Evropskoj Noći istraživača. Centar za stručno usavršavanje sa Centrom za promociju nauke sarađuje od 2016. godine, a tokom ove realizovaće sedam zajedničkih projekata.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa