5. oktobar 2023.5. okt 2023.
Poštovanje starijih u svakom danu
CRVENI KRST VLADIMIRCI, MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Poštovanje starijih u svakom danu

Crveni krst opštine Vladimirci u saradnji sa Domom zdravlja, Posavotamnavskom srednjom školom i bibliotekom Diša Atić su obeležili Međunarodni dan starijih osoba uličnom akcijom i merenjem pritiska i šećera u krvi.

Pod sloganom „Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kroz generacije“ pokazali su punu posvećenost bakama i dekama a kroz brojne mogućnosti da treće doba ne bude balast već čin poštovanja ali i prava poput Univerzalne deklaracije, punog i jednakog uživanja svih prava i sloboda i to prava na slobodu od diskriminacije, od nasilja, na socijalnu zaštitu, na zdravlje i doživotno nasleđe te ličnu svojinu i prava nasleđa.


U ramu priče je i podatak da u svetu živi oko 700 miliona starijih od 65 godina. Skoro devet od deset starijih ima zdrvstvene probleme što je ispred zdanja Konaka u Vladimircima dodatno edukovalo zainteresovane o potrebi da se starijima pritekne u pomoć ali i da lokalna zajednica brižno tretira žitelje trećeg doba. Bila je to i prilika da se izmere krvni pritisak i šećer onima koji su bili zainteresovani.
S.K.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa