5. oktobar 2023.5. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

CENTAR NANNA ORGANIZOVAO TRIBINU O FEMICIDU

Krajnji negativni čin kontinuiranog nasilja

„U pitanju je rodno zasnovano ubistvo gde su žrtve žene, bez obzira da li se radi o starijim ili mlađim ženama, devojkama, devojčicama, čak i maloj deci ženskog pola“
U organizaciji Centra Nanna, u Kulturnom centru Šabac održana je prva od šest planiranih tribina. Na temu femicida živo i ilustrativno govorio je dr Vladimir Jekić, psihijatar, a psiholog Olga Perić o aktivnostima i planovima Centar Nanna.

- Za sada smo neformalna grupa žena koja je posvećena žrtvama nasilja - devojkama, ženama i muškarcima. Malo je organizacija u Srbiji koje tretiraju i muške žrtve kojih ima, naročito u dečjem i pubertetskom uzrastu, ranoj adolescenciji. To su, najčešće, žrtve seksualnog zlostavljanja. Na osnovu iskustva sudskog veštaka, pouzdano znam da postoje takve žrtve. Često veštačim takve slučajeve, a neretko ispitujem žrtve u sobi za posebno osetljive svedoke. Svesne smo da je žrtvama teško da potraže pomoć i da postoji i sekundarna viktimizacija, koju nosi sama prijava nasilja, naglasila je Perić.

Foto: "Glas Podrinja"


Aktivistkinje Centra Nanna volonterski organizuju grupe podrške za žene žrtve nasilja i članove njihovih porodica. U planu je da uskoro počne i grupa podrške za onkološke pacijente.

- Femicid je tema koja je od velikog značaja za naše društvo. U pitanju je rodno zasnovano ubistvo gde su žrtve žene, bez obzira da li se radi o starijim ili mlađim ženama, devojkama, devojčicama, čak i maloj deci ženskog pola. Smatram da je ovo jedna od tribina koja će doprineti da se što više fokusiramo na taj problem da bismo zajedno sagledali na koji način bismo mogli nešto da promenimo u budućnosti. Preciznije, da femicid postane kalifikovano krivično delo za koje će biti određena adekvatna kazna, što u nekim zemljama već jeste. Kod nas se dosta radi u tom pravcu. Najpre je stupio na snagu Zakon o nasilju u porodici, koji je značajan zato što se smatra da je femicid krajnji negativni čin kontinuiranog nasilja u porodici. U Srbiji se, godinama unazad, dogodi između 20 i 40 femicida godišnje, što je zabrinjavajuće, istakao je dr Jekić.

TRAUMA I SVA NjENA LICA
U petak, 6. oktobra, Centar Nanna organizuje tribinu pod nazivom Trauma i sva njena lica: Od prevencije do tretmana. Predavač je psiholog i psihoterapeut Predrag Petrović. Tribina počinje u 18 sati, u sali Kulturnog centra Šabac.


Temu je razložio kroz različite vrste femicida, načine na koji se dešava, svetsku statistiku i profile ličnosti koje mogu biti „okidač“ za femicid. Naglasio je šta bi bilo “narandžasto svetlo” za devojke i žene koje bi trebalo da napuste partnersku zajednicu, ukoliko prepoznaju karakteristike partnerove ličnosti i obrazac koji se ponavlja.

Slušaoci nisu bili pasivni, nego su, pitanjima i komentarima, aktivno učestvovali u tribini.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa