12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

KAKVU VODU ŠAPČANI PIJU

Kvalitet vode stabilan

„Kontrolu vrši laboratorija JKP „Vodovod“ Šabac i ZJZ Šabac. Parametri su propisani Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće“, navodi specijalist higijene Zavoda za javno zdravlje Šabac dr sci.med. Igor Dragičević. „Problem je bio samo u pojedinim delovima grada i trajalo je oko pola dana. Sledećeg dana ZZJZ Šabac objavio je da je voda ispravna“, kaže u vezi sa nedavnim zamućenjem vode direktor JKP „Vodovod“Šabac Jovan Vraneš
Nedavni remont cevovoda jednog od dva izvora JKP „Vodovod Šabac“ doveo je do privremenog i kratkotrajnog zamućenja vode u pojedinim delovima grada. Kako to obično biva, društvene mreže poslužile su da se građani raspitaju o čemu se radi, a, posledično, počele su da se šire različite (dez)informacije.

Iako je „Vodovod“ sugrađane blagovremeno obavestio o radovima nisu mogli da predvide i zamućenje vode nastalo usled promene pritiska i to upravo iz razloga što je, kako kažu u ovom preduzeću, to moglo i da se ne dogodi. Zabrinuti građani u moru različitih nezvančnih informacija nisu znali kome da veruju. Iako se prašina oko ovog događaja slegla čim se voda izbistrila, ovo je bio povod da proverimo kakvu vodu iz gradskog vodovoda pijemo.

Specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje Šabac dr sci.med. Igor Dragičević, Foto: "Glas Podrinja"


Specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje Šabac dr sci.med. Igor Dragičević kaže da je voda najkontrolisanija namirnica u Srbiji, te da se voda u Šapcu kontroliše svakodnevno.

Vodovod radi oko 200 uzoraka na osnovni A obim i ZJZ Šabac uzima 36 uzoraka na A obim
ispitivanja, mesečno


-Kontrolu vrši laboratorija JKP „Vodovod“ Šabac i ZJZ Šabac. Vodovod radi oko 200 uzoraka na osnovni A obim i ZJZ Šabac uzima 36 uzoraka na A obim ispitivanja, mesečno. Pored toga se voda kontroliše i na periodični B obim od strane ZJZ Šabac. Te analize se rade četiri puta godišnje. A obim podrazumeva set Fizičko-hemijskih i mikrobiološki analiza. Parametri su propisani Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. B obim propisuje dodatne parametre koji se povremeno kontrolišu, što sve zajedno predstavlja veoma čest i detaljan nadzor, navodi Dragičević.
Navodi da je 29.septembra došlo do pojave zamućenja, što je bilo posledica radova na mreži i da je navedena neispravnost bila prolazna i nije predstavljala rizik po zdravlje ljudi, ali je izazvala primedbe potrošača.

Prvi veliki remont izvorišta Tabanović
Jovan Vraneš podseća da Šabac ima dva izvorišta vode, Mali Zabran i Tabanović. Drugo izvorište, Tabanović, pušteno je u rad 1996. godine i od tada je radilo neprekidno.
-Prvi put od tada je rađen veliki infrastrukturni zahvat i prvi put su ispražnjene cevi. Izvorište Mali Zabran nema kapacitet da snabdeva ceo grad, zbog čega je 1996. Tabanović i pušten u rad. Kada je sada isključen Tabanović u mreži se uspostavio tok vode iz Zabrana. Međutim, nakon što je ponovo pušten Tabanović došlo je do mešanja pritisaka i voda se uzburkala. Takođe, vazduh iz cevi je pre toga ispušten, ali to nije bilo moguće u potpunosti. Zbog toga je došlo do zamućenja vode i pored fizičke promene, mikrobiološki i hemijski sa njom je bilo sve u redu, navodi Vraneš.


-Izuev toga, kvalitet vode u šabačkom vodovodu je izvanredan i vrlo stabilan. U slučaju neispravnosti se odmah obaveštava Sanitarna inspekcija, u najkraćem roku. Pored toga se razmenjuju informacije između JKP „Vodovod“ Šabac i ZJZ Šabac. Na osnovu rezultata, nadležni državni organi imaju ovlašćenje da nalažu mere, a o svim bitnim informacijama se obaveštava i javnost, kaže Dragičević.
Jovan Vraneš, direktor JKP „Vodovod“ Šabac navodi da je voda u Šapcu odličnog kvaliteta, ali tvrda, što ne škodi zdravlju. Pomenuti problem, sa zamućenjem vode, lako se rešavao puštanjem da zamućena voda istekne iz cevi.

Direktor JKP „Vodovod“ Šabac, Jovan Vraneš, Foto: "Glas Podrinja"


-Isključenje izvorišta je bilo najavljeno, ali nismo mogli da znamo da će voda ući u cevi, da će se pomešati pritisci i da će se voda zamutiti. To je moglo i da se ne dogodi. Problem je bio samo u pojedinim delovima grada i trajalo je oko pola dana. Sledećeg dana ZZJZ Šabac objavio je da je voda ispravna, kaže Vraneš.

Iako se na ulazima pojedinih zgrada pojavilo obaveštenje da voda nije za piće, Vraneš kaže da su to radili pojedinci ili predsednici kućnih saveta „na svoju ruku“.

Sa druge strane, u obaveštenju o iskuljučenju izvorišta koje je „Vodovod“ uputio stajala je i molba građanima da smanje i racionalizuju potrošnju vode kako korisnici na obodima mreže ne bi imali smanjen pritisak. Kako saznajemo, voda je tih dana korišćena isto koliko i uvek, odnosno, nikakve racionalizacije nije bilo.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa