Info

12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“

Tribina „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“

U svečanoj sali Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, u organizaciji Tima za zdravstveno vaspitanje, Zavoda za javno zdravlje Šabac, Caritasa Šabac i Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, u utorak je održana tribina „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Prim. dr Ljiljana Stanimirović, načelnica Službe za psihijatriju Opšte bolnice i predsednica Srpskog lekarskog društva, rekla je da iz godine u godinu ova tema postaje sve aktuelnija i da je važno da se pacijenti jave na vreme.

Destigmatizacija problema
-Rečenica s kojom počinjem jeste definicija Svetske zdravstvene organizacije o zdravlju- to je jedno potpuno blagostanje čoveka, fizičko, psihičko i socijalno, ne samo odsustvo oronulosti i bolesti. Upravo mentalno zdravlje nam je u velikoj krizi, sve više je slučajeva bolničkog ili ambulantnog lečenja, mnogo pacijenata imamo. Govorili smo puno puta o destigmatizaciji tog problema koji se može desiti kod čoveka gde trpi i na kraju završi sa teškom kliničkom slikom. Nadam se da ćemo iznaći neke module da iz ovoga koliko- toliko izađemo, ali mislim da je mnogo bitna prevencija na koju se jako malo daje i nekako smo zatajili u tom pravcu- podvukla je prim. dr Stanimirović.

Foto: "Glas Podrinja"


Direktor Caritasa Šabac Miroljub Nikolić naveo je da osim promocije, koja je zaista važna i razgovora o značaju mentalnog zdravlja, treba ukazati da osobe sa mentalnim smetnjama nisu opasne po društvo, te da uz pravu podršku mogu da budu resurs društva. Caritas je konkretnim aktivnostima- dnevni boravci, stanovanje uz podršku, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pokazao da osobe sa mentalnim smetnjama mogu da budu uključene u društvo i imaju kvalitetan život.

Razvijanje svesti o važnosti mentalnog zdravlja
-S druge strane, pokazujemo da smo kao društvo zaista solidarni i da imamo snage da sve svoje članove, pogotovo one najugroženije, zaštitimo na pravi način. Meni je jako drago da ponovo sa profesorima i učenicima iz škole pričamo, ne samo danas, nego tokom čitave godine, koliko je mentalno zdravlje važno za sve nas. Mi govorimo, ne samo sa zdravstvenog, tj. medicinskog aspekta, nego i sa aspekta zaštite ljudskih prava, socijalne integracije osoba sa mentalnim smetnjama kroz usluge socijalne zaštite, mogućnosti za dodatnu edukaciju, zapošljavanje, tako da kao društvo svi zajedno napravimo mrežu, da budemo podrška osoba sa mentalnim smetnjama, da oni mogu da se obrate i imaju podršku na pravi način- istakao je Nikolić.

Foto: "Glas Podrinja"


Direktorka Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ Biljana Đuknić rekla je da su odlučili da na Svetski dan mentalnog zdravlja ovu vrlo važnu temu približe učenicima četvrtog razreda.

-Smatramo da je u današnje vreme vrlo bitno da kod njih razvijemo svest o važnosti mentalnog zdravlja i da zdravstveno- vaspitno delujemo u tom pravcu- naglasila je Đuknićeva.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa