19. oktobar 2023.19. okt 2023.
foto: fb stranica benda

foto: fb stranica benda

23. INTERNACIONALNI ŠABAČKI BLUES&JAZZ FESTIVAL

Beogradski bluz uzlet

Bluz je osećanje, ne može se pročitati ili spoznati iz knjige, bluz se ne može napisati na parčetu papira, bluz samo može da se oseti i svira. Bluz je temelj koji drži celu konstrukciju,
džez i rokenrol su zidovi oslonjeni na bluz
Telo je ispunjeno energijom, duša probuđena, glava i ekstremiteti još se kreću u ritmu. Na pauzi su ponovo osmesi, žamor nikome ne smeta i on se savršeno uklapa u atmosferu. Osveženje u čaši posustaje, cigareta među prstima dogoreva, poneki zalogaj lagano aterira kroz grlo. Energija nikoga ne napušta, ona je postala aura što je okružila jedan deo grada, bar jednu zgradu i okolinu, sve se odvija brže i ritmično.



‘ajmo, vreme je neko progovara. Niz crveni tepih odskakuju koraci, tapacirana vrata velike sale su otvorena, oktobar snažno opija mirisom festivalske prostorije i melodijom koja je bila i koja će doći, one lebede i susreću se u vazduhu, kao da su u nekoj drugoj dimenziji, spremne da stignu u našu postajući dostupne svakom sluhu.

Prvo veče, drugi nastup, iza kulisa na svetla pozornice stižu prestoničani. Spremni su Blues Tone band.



Bluz je magičan, bluz je osnova svega, bluz ima isceljujuću moć, a delić onoga zbog čega je ima tu moć sabrano je u stvaralaštvu upravo ovog benda. Energija će sigurnim putevima stići od bine do srca slušalaca. Oni su bend koji ne propušta festivale, numere su na engleskom i rado su viđeni gosti na skupovima bluzera širom Evrope, Vokal i zvuk će biti jedna od primera kako je muzika stvorena daleko od Evrope i na starom kontinentu našla svoj udobni dom.

Aplauz, poklon, bis i kraj. Veče je čarobno, ne može biti tek tako završeno, samo su nastupi okončani, ostaje druženje ili odlazak u toplinu doma za dalje istraživanje novootkrivenog ili dobropoznatog stvaralaštva. Dani su Festivala, nije sve stalo u dva puta po dva i po časa, mnogo duže traje rezervacija koju je estetsko u nama stvorila za poslednji vikend meseca oktobra. Ima još jedan, ne prekidajte uživanje, a potom mirno usnite, san će trajati sat duže, tek je prošao prvi od dva džez i bluz dana. Nedelja donosi nova vrhunska imena...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa