2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NOVA ULAGANjA U UREĐENjE KORITA TAMNAVE

Poplave ukazale na kritične tačke

Radovi na regulaciji Tamnave u dužini od jednog kilometra se izvode nizvodno od Koceljelje, prema Zukvama. Istovremeno reguliše se oko 750 metara toka od mosta u Kamenici uzvodno prema Kozarici, pritoci ove reke
Od 2014.godine, nakon velikih majskih poplava, u uređenje toka Tamnave se kontinuirano ulaže. Ipak ovogodišnje prolećne poplave ukazale su na pojedine kritične tačke, te se ovih dana intenzivno radi na proširenju proticajnog profila reke na dve lokacije.

Radovi na regulaciji Tamnave u dužini od jednog kilometra se izvode nizvodno od Koceljelje, prema Zukvama. Istovremeno reguliše se oko 750 metara toka od mosta u Kamenici uzvodno prema Kozarici, pritoci ove reke.

–Ove godine smo u majskim i junskim poplavama imali velike štete na stambenim i poslovnim objektima, putnoj infrastrukturi ali i poljoprivrednom zemljištu, gazdinstvima. Zato smo, zajedno sa JP “Srbija vode” ušli u projekat ubrzavanja same Tamnave od Koceljeve prema Svileuvi nizvodno ne bi li na taj način proširili i ubrzali bujične tokove koji prave ozbiljne probleme i nanose štetu tokom velikih padavina- rekao je predsednik opštine Koceljeva u ostavci Dušan Ilinčić i podsetio da se u junu mesecu pod vodom našao i centar sela Svileuva što u novije vreme nije zapamćeno.

Foto: "Glas Podrinja"


Govoreći o radovima u Kamenici, istakao je da je ovo selo tokom proleća plavljena čak četiri puta. Nakon izlaska na teren nadležni su ocenili da je neophodno uraditi regulaciju same reke ne bi li u potpunosti omogućili ulivanje vode koja dolazi iz Kozarice.

Vrednost trenutnih radova na regulaciji toka Tamnave je preko 35 miliona dinara a finansiraju se iz državnog budžeta, na osnovu programa plavljenih područja koji je usvojila Vlada Republike Srbij
e.

–U trenutku samih poplava i nakon što se voda povukla, nismo imali mogućnost da mnogo toga uradimo, ali sada je vreme za izvođenje tih radova za koje verujemo da će u velikoj meri preduprediti mogućnost izlivanja u naseljenim mestima u našoj opštini. Videćemo u narednom periodu šta je još potrebno uraditi i na koji način da bi se koliko je u našoj moći povećala bezbednost. Tamnava je najveći uzročnik problema sa kojima se suočavamo u vreme obilnih padavina, zato što su bujične reke kakva je i ona tokom većeg dela godine gotovo mrtve, ali su zato izuzetno nepredvidive kada dođe sezona velikih padavina, otapanja snegova. Za kratko vreme napravi velike štete- rekao je Ilinčić.

Izvođač radova je preduzeće “Erozija” Valjevo a rokovi za realizaciju projekta su, kako je istakao, relativno kratki i trajaće oko mesec dana.

–Radovi su gotovo istovremeno počeli na ove dve lokacije pre dvadesetak dana. Ni javna nabavka ni sredstva nisu išla preko opštine, već to finansira država i ona određuje nadzorni organ, bira izvođača radova i tako dalje. Tamnava je reka prvog reda i kao takva spada u nadležnost države koja pokušava na sve moguće načine da je reši uz sugestije lokalne samouprave i na osnovu onoga što nadležne službe beleže na terenu- istakao je predsednik opštine u ostavci.

Prema njegovim rečima ovaj period godine idealan je za obavljanje radova na Tamnavi jer na njivama nema useva te su štete koje građevinske mašine naprave prilikom prolaska kroz njih gotovo beznačajne.

Foto: "Glas Podrinja"


PROJEKAT UREĐENjA RASNICE I TAMNAVE U KOCELjEVI
Uređenje dela Tamnave od ušća Rasnice do magistralnog puta kao i Rasnice u delu sportsko-rekreativnog centra, izgradnja šetališta i uređenje priobalja, ideja je koja živi već godinama. Na nju je podsetio i Ilinčić, ističući da je u toku završetak imovinsko-pravnih odnosa vezanih za parcele pored reke.

–Nadamo se ćemo to vrlo brzo rešiti i da ćemo moći da kandidujemo projekat koji smo spremili a tiče se Koceljeve, Tamnave i Rasnice. Na prvom mestu ovaj projekat bi trebao da poveća bezbednost sedišta opštine i škola i vrtića koji su u neposrednoj blizini, ali i da pruži jednu dodatnu funkcionalnost, da postane uređen prostor koji će koristiti svim našim građanima za šetnju i rekreaciju, za trenutke opuštanja- rekao je predsednik koceljevačke opštine u ostavci.

Ušće Rasnice u Tamnavu nadležni su okarakterisali kao jednu od kritičnih tačaka kada je reč o poplavama. Zato je projekat, između ostalog, predvideo uređenje dela korita Rasnice ali i Tamnave od ušća do magistralnog puta gde bi bilo urađeno dvogubo korito.
V.Bošković

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa