Info

2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: OŠ „Nikolaj Velimirović“

Foto: OŠ „Nikolaj Velimirović“

OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“

Nauka u školama, zeleni dnevnik

Projekat je započet pred kraj prošle školske godine, kada su učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ pohađali osmi razred: Ana Srdanović, Danilo Makević i Nina Tumenko, uz uključivanje Aljoše Vladisavljevića i Ognjena Gajića, uz koordinaciju nastavnika biologije, Jelene Palinkaš i nastavnice geografije, Tatjane Milanović - Zaplatić
„Zeleni dnevnik“ je projekat u okviru Noći istraživača kojim koordinira Centar za promociju nauke, sa ciljem da popularizuje nauku, inicira i podržava naučni pristup istraživanjima u školama. Tema ovogodišnjeg „Zelenog dnevnika“ su klimatske promene, prvenstveno globalno zagrevanje. OŠ „Nikolaj Velimirović“ je jedna od škola koja je uzela učešće u projektu.

„Zeleni dnevnik“ obuhvata uočavanja postojanja mikroklime u neposrednom okruženju (u ovom slučaju škole i školskog dvorišta), uočavanje klimatskih promena u dužem vremenskom periodu, kao i kreativnih rešenja za umanjivanje ili sprečavanje klimatskih i mikroklimatskih promena u neposrednom okruženju.

Foto: OŠ „Nikolaj Velimirović“


Projekat je započet pred kraj prošle školske godine, kada su učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ pohađali osmi razred: Ana Srdanović, Danilo Makević i Nina Tumenko, uz uključivanje Aljoše Vladisavljevića i Ognjena Gajića, uz koordinaciju nastavnika biologije, Jelene Palinkaš i nastavnice geografije, Tatjane Milanović - Zaplatić. U projektu je učestvovao i nastavnik informatike Nemanja Gmizić. Kao pomoćni saradnici učestvovali su i Dušan Ješić za korišćenje veštačke inteligencije i Milan Parlić za snimanje i obradu video materijala.

Kao završnica i kruna svega, organizovan je okrugli sto u Vršcu, u Školskom centru „Nikola Tesla“, 23. 10. 2023. godine. Na učešće je pozvano osam škola sa najuspešnije realizovanim projektima.
OŠ „Nikolaj Velimirović“ je jedina osnovna škola koja je svojim projektom izborila mesto za učešće na završnom susretu rame uz rame sa sedam srednjih škola iz Srbije.
Izveštaj pripremila: Jelena Palinkaš, prof. biologije

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa