16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Tradicija duga 15 godina

Balon pušten na Čivijaškom karnevalu leteo više od 150 kilometara

Natalijin i Tijanin susret u Šapcu protekao u lepom raspoloženju i druženju
Jedan balon, pušten iz ruke učenice šestog razreda Osnovne škole Majur Natalije Nedeljković, poleteo je sa gradskog trga u Šapcu 16. septembra u 18.30 sati, a do sutradan je već prevalio nebeski put od 158 kilometara. U svom dvorištu u Gornjoj Rogatici, negde između Bačke Topole i Subotice, pronašla ga je 28-godišnja Tijana Stanivuk, apsolventkinja mašinstva koja se bavi fotografijom.

Tradicija Čivijaškog karnevala nalaže da se upriliči druženje i poznanstvo, pa je tako Tijana u petak došla da se lično uveri da je u našem gradu baš onako kako u Natalijinoj poruci piše.

Svojevrsna pozivnica za dolazak u Šabac
-Tata i ja smo bili u dvorištu i na njivi u blizini videli balon koji lebdi, porukica je bila već na zemlji, ali balon je još bio u vazduhu. Onda sam ja prišla i začuđeno gledala pitajući se odakle stiže. Mislila sam da ga je možda pustilo neko dete iz okolnog mesta i kad sam videla da je iz Šapca, iznenadila sam se, nije mi palo na pamet da može da dođe odatle. Našli smo na Instagramu Čivijaški karneval i videli sam da je prethodnog dana pušten balon. Dala sam mami da pozove broj telefona i tako smo stupili u kontakt. Svi smo se iznenadili i obradovalo nas je. Pisala je poruka od Natalije da Grad Šabac ima jako lepe parkove, trgove i da je baš lep grad- priča Tijana.

Foto: Privatna arhiva


Natalija je sa folklorom i ranije učestvovala na karnevalu, a sada je u dogovoru sa bibliotekarkom škole odlučila da onom ko nađe poruku uputi pozivnicu da u Šabac dođe.

-Drugarica i ja smo pisale, znale smo da će se pustiti, nismo mislile da će to neko zaista i naći. Htela sam da napišem nešto o gradu što će ga predstaviti na najlepši mogući način i onakvim kakav jeste. Kada se sve završilo, narednog dana, pred kraj školskog časa, došao je direktor i rekao mi da je balon nađen i da ću se upoznati sa devojkom koja ga je pronašla- kaže Natalija.

Koordinator Čivijaškog karnevala Raduško Janković ističe da je poslednjih godina korona sprečavala međusobna upoznavanja pošiljaoca i primaoca poruke, ali da se ovog puta, srećom, tradicija nastavlja. A ona je duga već 15 godina.

Foto: Privatna arhiva


Dogodine na karnevalu
-To je divna tradicija. Okupljamo najbolje učenike petog, šestog, sedmog i osmog razreda koji centralnog dana karnevala sa gradskog trga puste oko 45 balona. Do sada smo imali goste iz Crne Gore, Tuzle, Čačka, za vreme korone je balon čak stigao do Mađarske, ali nismo mogli da realizujemo tu posetu u tom trenutku. Očekivao sam da će i ove godine poleteti ka Crnoj Gori, ali nas je iznenadio i otišao prema Subotici. Zavisi od vremenskih prilika i strujanja vazduha kuda će put da ga nanese. Drago mi je što su obe bile uzbuđene zbog ovog upoznavanja i verujem da će ovaj dan opravdati dane iščekivanja. Obezbedili smo prigodne poklone sponzora, Turističke organizacije grada Šapca i drugih prijatelja koji će im biti zanimljivi i sećati ih na Šabac. Očekujem da će sledeće godine biti zajedno sa nama na karnevalu, da će se odazvati našem pozivu i da ćemo predstaviti Tijanu pred publikom- navodi Janković.

Zajedničko druženje, fotografisanje i uživanje u lepotama grada nije moglo da pokvari ni loše vreme, jer energiju grada čine ljudi. To je potvrdila i Tijanina drugarica Martina Stipić, takođe prvi put u Šapcu, koja će joj se, najavljuje, sledeće godine pridružiti kada ulice budu u ritmu novog karnevala.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa