Info

16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: Kulturni centar

Foto: Kulturni centar

Izložba “Sinergija”, Miodraga Samardžića i Milice Rakočević u KC

Kraljevčanka i Šapčanin stvaraju zajedno

„Vajari, supružnici, roditelji, samostalni umetnici. Kraljevčanka i Šapčanin, vredni, radni, obrazovani, neobični, kritični, analitični, koračaju sigurnim i ozbiljnim vajarskim, umetničkim koracima, u potrazi za novim idejama, izazovima, materijalima, novim skulpturama“
U Galeriji Kulturnog centra do 17. novembra otvorena je izložba skluptura Miodraga Samardžića i Milice Rakočević pod nazivom „Sinergija“. Kako su istakli iz Kulturnog centra, „od zajedničkog života pa do ove postavke već dugi niz godina njihovo stvaralaštvo se slilo u jednu Sinergiju kako su želeli da se nazove ova izložba“.

-Kao što čovek pokušava da pomiri u sebi sve svoje suprotnosti, tako i dva vajara, tj. vajar i vajarka, muž i žena, pokušavaju ovaj put da po prvi put krenu zajedno, u jednu veliku i odgovornu avanturu koja se zove samostalna izložba. Zajednička. Prvi put se predstavljaju Šapčanima izložbom pod nazivom ,,Sinergija”. Milica Rakočević i Miodrag Samardžić. Vajari, supružnici, roditelji, samostalni umetnici. Kraljevčanka i Šapčanin, vredni, radni, obrazovani, neobični, kritični, analitični, koračaju sigurnim i ozbiljnim vajarskim, umetničkim koracima, u potrazi za novim idejama, izazovima, materijalima, novim skulpturama – istakla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodali da su Milica i Miodrag preneli duh zajedništva i međusobnog poštovanja, te da je odnos prema varajstvu bio stalno praćen i ushićenjima na međusobnim napredovanjima.

Foto: Kulturni centar


-Na ovoj zajedničkoj, šabačkoj izložbi u galeriji Kulturnog centra radi se o delima najrazličitijeg, problemskog interesovanja i medijskog izražavanja. A baš ta raznovrsnost kroji specifičnu atmosferu koja nas omami čim pređemo prag galerije i utonemo u magiju ovih nesvakidašnjih umetničkih dela. Jer sve te oblike, senzacije, predstave na jednom mestu, možemo doživeti na mnoge različite načine. Ova dva sjajna umetika svakako će imati šta da nam pokažu. Pored skulpture, vrlo su kreativni i vredni, zanatski potkovani i mislim da za njihovu budućnost,,nema zime”. Milica i Miodrag su umetnici koji nenametljivo i strpljivo, ali sigurno nalaze mesto u savremenim likovnim tokovi.

Milica je na doktorskim studijama na FLU u Beogradu i u septembru je na Kolarcu imala vrlo zapaženu izložbu ,,Oblicima o ženskosti”, dok je Miodrag je završio master studije, i pre izvesnog vremena imao je sjajnu izložbu u galeriji Cepter u Beogradu.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa