16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODGOVOR ALEKSANDRA PAJIĆA NA NAVODE OPOZICIJE O TROŠENjU
BUDžETSKIH SREDSTAVA

Rezultati su uporedivi

„Grad je uradio 120 kilemetara putne infrastrukture, sve je finansirano iz budžeta i nikome ništa ne dugujemo. Tokom šest godina u periodu pre našeg dolaska na vlast Nebojša Zelenović je uradio 26,1 kilometar puta i za to je od građana Šapca uzeta jedna trećina novca. Kada je rađena sanacija deponije 2014. godine ona je samo prekrivena tankim slojem zemlje. Mi radimo potpunu sanaciju i rekonstrukciju, sa bio-trnovima za izvlačenje gasa. Imaćemo potpuno bezbednu površinu od 5 hektara na kojoj će radovi biti završeni na proleće“ između ostalog je rekao predsednik Privremenog organa grada Šapca dr Aleksandar Pajić
Na konferenciji koju je prošlog meseca održao Gradski odbor stranke Zajedno govorilo se o trošenju sredstava iz budžeta grada. Kako je navedeno tada, iz budžeta od skoro 12 milijardi dinara, za dve i po godine, dva puta više novca je dato na plate nego na kapitalne investicije.

Donedavni gradonačelnik Šapca, sada predsednik Privremenog organa grada Šapca, dr Aleksandar Pajić odbacio je ove navode. Rekao je da nijedna reč izgovorena na konferenciji nije tačna, a da nije teško uporediti koliko je nekada rađeno, a koliko se sada radi, pogotovu kada su kapitalne investicije u pitanju.

-Grad je uradio 120 kilometara putne infrastrukture, sve je finansirano iz budžeta i nikome ništa ne dugujemo. Tokom šest godina u periodu pre našeg dolaska na vlast Nebojša Zelenović je uradio 26,1 kilometar puta i za to je od građana Šapca uzeta jedna trećina novca. Praktično, za šest godina je iz budžeta grada urađeno oko 18 kilometara puteva, dok su ostalo platili građani sistemo „dva na dinar“. Drugi primer su bazeni. Rekonstrukciju zatvorenog bazena prethodna vlast je radila 10 godina i to tako što je emitovala municipalne obveznice i zadužila grad za 500 miliona dinara, uz grejs period od četiri godine. Prethodna vlast je vratila tri, a mi dve rate tog kredita. Mi smo kompleks od tri otvorena bazena, od kojih jedan olimpijski, sa osvetljenjima, tribinama, uradili za šest meseci za 3,3 miliona evra, što smo isplatili čim je bazen završen, kaže Pajić.

Šabac na mapi „Zaplovimo Srbijom“
-Prve sedmice decembra ministar grrađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić treba da pusti u rad međunarodno putničko pristanište. Želja nam je da velike turističke brodove koji plove Dunavom dovedemo do Save i do Šapca. To je predviđeno na mapi „Zaplovimo Srbijom“. Razgovarali smo i sa Sremskom Mitrovicom o nabavci turističkog broda koji bi saobraćao do Beograda, Zasavice... navodi Aleksandar Pajić.


Uporedio je i dolazak dve najveće investicije u Šabac, japansku kompaniju „Jazaki“ i kinesku „Mint“. Naveo je da su za dolazak „Jazakija“ date subvencije, dok je „Mintu“ prodato zemljište.

-Za dolazak „Jazakija“ država je dala 10,1 milion evra, a grad Šabac 2,4 miliona evra. Dolazak „Minta“ je najveća investicija u poslednjih 50 godina. Investiraće 310 miliona evra i u četiri fabrike zaposliti 2.600 ljudi. Grad za njihov dolazak nije dao nijedan dinar, a prodali smo im 48,5 hektara zemljišta, navodi Pajić.

Govorio je i o daljem širenju vodovodne i kanalizacione mreže. Podsetio je da je Šabac kod Vlade Republike Srbije konkurisa za projekat „Čista Srbija“ koji podrazumeva izgradnju 150 kilometara kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda, u gradu, prigradu i četiri sela, što bi trebalo da bude završeno do 2027. godine.

-Ove godine ćemo izraditi oko 20 kilometara nove vodovodne mreže. Želja nam je da tamo gde već imamo primarnu vodovodnu mrežu razvijamo i sekundarne vodove, kako bi do što više građana došla gradska voda. Radili smo vodovodnu mrežu u pet pravaca i to bi do kraja godine trebalo da završimo, kaže Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Iako je kod radova na putnoj infrastrukturi akcenat stavljen na sela, posebno na one ulice koje nikada nisu imale asfalt, Pajić podseća da se radilo i u samom gradu. Radila se rekonstrukcija velikih saobraćajnica, ali i onih koje su bile dotrajale i oštećene.

-Dosta ulica je urađeno u Mesnoj zajednici Žika Popović. Urađena je Kasarska ulica koja je sada jedna od najlepših i u kojoj smo posadili tri puta više sadnica nego što je bilo. Trenutno radimo Savsku ulicu, od kružnog toka, pored Kvantaške pijace do Međunarodnog putničkog pristaništa, imaće drvored, osvetljenje, pešačku i biciklističku stazu, niše sa klupama za odmor, navodi Pajić.

Put do Sokine kafane se već radi, a put do Tekeriša treba da počne, a plan je da se završi do leta. Rekonstrukciju oba putna pravca najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavnih poseta Šapcu.

-Put do Sokine kafane je bio u lošem stanju i rekonstrukcija je počela pre desetak dana i, ukoliko vreme bude povoljno, očekujemo da u narednih dvadesetak dana ovih 4,3 kilometra budu završeni. Put od Šapca do Tekeriša, u dužini od 27,5 kilometara koštaće skoro milijardu dinara i radiće se etapno. Prvi radovi počeće za nekoliko dana, a nastaviće se na proleće i treba da se završi do leta. Taj put je od izuzetnog značaja, povezaće Pocerinu, a Cer će biti pristupačniji, kaže Pajić.

Uspešno završena priča sa halom „Zokra“
-Uložemo velika sredstva u profesionalni sport, ali i u amaterski. Hala „Zorka“ je, pre nego što smo došli na vlast, dve godine bila zatvorena. Nakon 15 dana po preuzimanju vlasti bila je otvorena za naše sportiste, a godinu i po kasnije i u celosti otkupljena od AIK banke i prvi put od izgradnje je u vlasništvu grada. Po ugovoru smo trebali da je isplatimo u decembru ove godine, ali to smo uspeli godinu dana ranije. Plan je da se stave u funkciju i one prostorije koje se sada ne koriste, kaže Aleksandar Pajić.


Govorio je i o Naučnom centru napravljenom na Letnjikovcu, za darovitu decu. Takođe je najavio je nove vrtiće, kao i dodatno smanjenje cena usluga vrtića.

-Od urušenih objekata na Letnjikovcu napravili smo Naučni centar gde imamo sadržaje za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, ali i programe za roditelje darovite dece. Tu će dolaziti deca iz čitave Srbije, jer postoje smeštajni kapaciteti za 40-ak učenika. Na Letnjikovcu će za nekoliko dana početi i izgradnja novog vrtića, za šta su sredstva opredeljena budžetom. Očekujem da bude završen za šest, sedam meseci i da od septembra deca počnu da ga pohađaju. Plan je da u naredne četiri godine, pored pomenutog, izgradimo još dva nova vrtića. Cenu smo tokom ove tri godine svake godine smanjivali za 10 odsto, a tako će biti i od Nove godine. Idemo ka tome da, od najskupljeg vrtića koji smo imali kada smo preuzeli vlast, dođemo do besplatnog vrtića za svu decu, ističe Pajić.

Kao veliki projekat grada Ministarstva za zaštitu životne sredine naveo je i sanaciju Dudare. Uređeni prostor koji se planira na ovom mestu najavljuje kao najlepše u poslednjih više godina.

-Kada je rađena sanacija deponije 2014. godine ona je samo prekrivena tankim slojem zemlje. Mi radimo potpunu sanaciju i rekonstrukciju, sa bio-trnovima za izvlačenje gasa i zaštitnim slojevima geotekstila. Imaćemo potpuno bezbednu površinu od 5 hektara na kojoj će radovi biti zavrešeni na proleće. Uradićemo pešačku i biciklistiku stazu, dečje igralište, teretanu na otvorenom... Biće sadržaja za sugrađane svih životnih dobi, kaže Pajić.



Velike o značajne investicije koje predstoje jesu izgradnja nove bolnice i uređenje Doma JNA. Kako je stručna komisija već utvrdila, biće bolje i isplativije uraditi novu, nego rekonstruisati postojeću bolnicu.

-Opredeljeno je zemljište od 4,2 hektara na prostoru sadašnje Stočne pijace. Treba još da se uradi građevinski projekat. Očekujem da će tender biti raspisan početkom sledeće godine, kako bi krajem godine počeli radovi. Država će uložiti 50 miliona evra i prilikom izgradnje biće ispoštovani svi evropski i svetski standardi. Kada je reč o Domu JNA, on kao srce grada treba da bude novi simbol Šapca. Napravili smo projekat kako bi trebao da izgleda u budućnosti, da zadrži ono bitno od arhitekture, ali da dobijemo novi objekat koji će imati deo za stanovanje, kao i tržni deo. Izaćićemo sa tim projektom u javnost i tražiti saglasnost građana za njegovu realizaciju, kaže Pajić.

Oblast kulture je takođe tema na koju se Aleksandar Pajić osvrnuo. Naveo je da su građani Šapca tokom poslednje tri godine mogli da vide izložbe kakve, po kvalitetu, gledaju i građani evropskih metropola, a govorio je i o Šabačkom pozorištu.

-Imali smo izložbe Ljube Popovića, Petra Lubarde, Dušana Đukarića, Oktobarski salon. Imamo nove predstave u Šabačkom pozorištu. Slušali smo da je prethodna vlast ogromna sredstva izdvajala za kulturu, a zatekli smo takvo stanje da nisu mogle da se igraju predstave jer nije bilo bezbedno. Cugovi su izgubili atest, krov je prokišnjavao, stanovi za gostujuće glumce i reditelje su bili ruinirani. Sve smo to uspeli da ispravimo i čim je prestala pandemija održali smo Pozorišno proleće. Prioritet nam je da ulažemo u šabačke umetnike. Zbog toga smo pomogli i snimanje filma Indigo kristal, koje je kompletno realizovan u Šapcu, a koji je režirao naš Šapčanin Luka Mihailović, priča Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa