7. decembar 2023.7. dec 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba Petra Mošića u Biblioteci šabačkoj

„Deca loših uzora“ izazovi odrastanja

Prema rečima autora, ciklus po kome izložba nosi naziv zasniva se na slikama i crtežima nastalim u poslednje dve godine i predstavlja reakciju na današnje vaspitanje, obrazovanje i ponašanje dece i omladine
„Deca loših uzora“, izložba Petra Mošića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najuspešnijeg mladog autora „Igor Belohlavek“, otvorena je prošle srede u galeriji Biblioteke šabačke. Priznanje se dodeljuje u okviru Oktobarskog salona, koji organizuje Narodni muzej u Šapcu, čime se nastavlja saradnja ove dve ustanove kulture.

Transformisano iskustvo doživljenog
Prelaz iz detinjstva u adolescenciju je težak put, a Mošićeva želja je bila da ukaže na porodicu kao važan činilac u formiranju mlade osobe kao ličnosti. Prema rečima autora, ciklus po kome izložba nosi naziv zasniva se na slikama i crtežima nastalim u poslednje dve godine i predstavlja reakciju na današnje vaspitanje, obrazovanje i ponašanje dece i omladine. Težeći da na posmatrača prenese „transformisano iskustvo doživljenog“, stvaranje je delimično zasnovao i na ličnom iskustvu tokom odrastanja.

-Tom temom se bavim jako dugo, na tome sam doktorirao. Ovu izložbu sam otpočeo pre nekoliko meseci sa Beogradom, gde je prvi put predstavljen ovaj koncept i ovi radovi. Planirana je mnogo ranije, ali smo zbog dešavanja u maju ove godine odlučili da je odložimo i nakon nekoliko meseci, kad smo u javnost izneli koncept i problematiku ove priče, naišli smo na zaista dobru reakciju i razumevanje ljudi, na radove su tek odlično reagovali. Ja idem na tu neku suptilnu provokaciju i gledam da sa svojim radovima ne pređem tu granicu brutalnosti, jer kao umetnik ne želim da na taj način sebe likovno prezentujem, a opet želim da sa svojim radovima podstaknem neke važne teme, dijalog među publikom i da se sa tom problematikom kroz moje radove identifikuju- rekao je Mošić.

Samostalna izložba radova je način na koji Biblioteka još jednom potvrđuje važnost podrške umetnicima. Na otvaranju je govorila i urednica kulturnih programa u Biblioteci šabačkoj Kristina Aleksić.

Foto: Glas Podrinja


Trajanje i podrška
-Opšte je poznato da Biblioteka šabačka ima izuzetno odgovoran odnos prema umetnosti i umetnicima, a posebno mladima. Stoga smo odlučili da se od 2011. godine kao deo nagrade za najuspešnijeg mladog umetnika u okviru Oktobarskog salona ustanovi izložba u Biblioteci kojom će upravo dobitnik nagrade imati priliku da se predstavi šabačkoj publici. Do sada je u prostoru naše galerije izlagalo deset umetnika, uglavnom Šapčana i za njihovo dalje stvaralaštvo je taj trenutak samostalne izložbe u ovom, kako mnogi kažu, reprezentativnom galerijskom prostoru, bio izuzetno značajan i važan, ne samo kao motivacija, već i kao neki vid podrške da nastave dalje u tom pravcu. Izložba Petra Mošića je još jedan u nizu dokaza da je trajanje kao kategorija u današnjem vremenu nama u Biblioteci izuzetno važno i da nastavljamo taj svoj put, ne samo kroz našu osnovnu delatnost rada sa čitaocima, već i kroz pružanje nove, bolje verzije stvarnosti svim Šapčanima- istakla je Aleksićeva.

Mošić (1981, Beograd) je završio doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja: „Igor Belohlavek“ na 65. Oktobarskom salonu u Šapcu (2022), Nagrada za crtež na temu Ecce Homo u Kranju (2022), Nagrade za slikarstvo Zadužbine Momčilo Momo Kapor (2020), za najuspešnijeg gostujućeg umetnika na Glo’Art međunarodnoj rezidenciji u Belgiji (2019), Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016), Nagrada za slikarstvo na II Otvorenom oktobarskom salonu (2013) i prva Nagrada za karikaturu Mali Pjer (1996). Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim, ali i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Svi zainteresovani sugrađani izložbu će moći da pogledaju do 13. decembra.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa